Obilježava se 21. godišnjica: "Akcija Maslenica utjecala je na uspješan završetak Domovinskog rata"

Foto: Općina Posedarje

"AKCIJA Maslenica utjecala je na uspješan završetak Domovinskog rata", rekao je predsjednik Sabora Josip Leko koji je jutros položio vijenac kod Središnjeg križa na zadarskom gradskom groblju u sklopu programa obilježavanja 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93.
 
"Moramo znati da su tu akciju iznijeli hrvatski branitelji i hrvatski narod. I na tome trebamo graditi vrijednosti koje smo tada zastupali: slobodu, samostalnost, odgovornost, toleranciju, ljudska prava, temeljne slobode. Nadam se da to i radimo", ustvrdio je predsjednik Sabora.

"Ovdje je Hrvatska bila prekinuta na dva dijela"

"Akcija Maslenica jedna je od najznačajnijih vojnih operacija u Domovinskom ratu, uz bok Bljesku i Oluji", rekao je ministar branitelja Predrag Matić dodavši da je tu prvi put hrvatska vojska pokazala svoju spremnost i obučenost da izvrši oslobađanje teritorija.

"Jer je ovdje Hrvatska bila prekinuta na dva dijela: oslobođena su 92 četvorna kilometra prostora. Vođene su velike borbe: 127 poginulih branitelja govori o žestini te akcije i ozbiljnosti akcije. Međutim, uspjeh je bio i više nego zadovoljavajući - Zadar i okolna mjesta su oslobođena, aerodrom Zemunik i to je bila operacija koja je doprinijela pripremama za kasnije oslobodilačke operacije Bljesak i Oluja. Dakle, jedna vrlo značajna operacija i jako sam ponosan što sam danas ovdje s dečkima", rekao je ministar Matić.

Akcije Maslenica prisjetio se i Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije. "Kada je to sve prošlo, bilo je neko zadovoljstvo, ushićenje, ali nije bilo puno vremena za slavlja jer se moralo ići dalje. Kao da je jučer bilo: brzo je prošlo tih 21 godinu, ali ta sjećanja nikada to ne možeš izbrisati iz čovjeka, to u njemu ostaje. I sjetiš se svih onih detalja koji su bili. Moja postrojba: 72. bojna vojne policije, 3. satnija Zadar. Mi smo bili na pravcu djelovanja Suhovare-Baštica-Drače, imali smo sedan ranjenih vojnih policajaca, na sreću lakše ranjenih", rekao je Adžić.

Glavni događaj je Mimohod postrojbi sudionica operacije Maslenica s ratnim zastavama koji će, uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH, krenuti od Branimirove obale preko mosta, Narodnog trga, katedrale sv. Stošije, Foruma, do crkve sv. Šime gdje će se u 11 sati služiti sveta misa za poginule hrvatske branitelje.

Prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije

Akcija Maslenica je bila prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te Novsko ždrilo i zrakoplovnu bazu Zemunik. Također, ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a 70 ih je ranjeno. 

Pročitajte više