Obilježava se Svjetski dan prve pomoći

Foto: Duje Klarić/Cropix

NACIONALNA društva Crvenog križa diljem svijeta, potaknuta inicijativom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), danas obilježavaju ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći. Bit će to ponovo prigoda da se ukaže na važnost pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života.


Budući da prometne nesreće predstavljaju veliki svjetski javnozdravstveni problem s dalekosežnim socijalnim i ekonomskim posljedicama, Međunarodna federacija odabrala je "Prvu pomoć i sigurnost na cestama" za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći i preporučila nacionalnim društvima Crvenog križa da Svjetski dan prve pomoći posvete promicanju odgovornog ponašanja u prometu i poticanju građana na učenje vještina prve pomoći.

Mnoge smrti i ozljede mogle bi se spriječiti kad bi ljudi znali osnovne postupke prve pomoći jer brza reakcija i primjena pravilnih postupaka na licu mjesta za vrijeme čekanja dolaska hitnih službi može značajno smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozljeda kao i dugoročne posljedice.

Ključne poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći:

• Svatko ima potencijal naučiti prvu pomoć i spašavati živote.
• Milijuni smrtnih slučajeva ili ozljeda uzrokovanih prometnim nesrećama mogli bi se izbjeći svake godine kad bi građani bili osposobljeni za pružanje prve pomoći i imali dovoljno samopouzdanja za djelovanje u hitnim situacijama.
• Provedbom edukacije iz prve pomoći, nacionalna društva Crvenog križa mogu pomoći u izgradnji svijesti o važnosti odgovornog ponašanja u prometu na cestama te podučiti građane o glavnim rizicima koji dovode do prometnih nesreća.

Slikovnica za učenike prvih razreda osnovne škole

U povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći, Hrvatski Crveni križ tiskao je slikovnicu iz edicije Pomozi medi Jurici - "Na putu do škole" namijenjene prvašićima i poslao je svim osnovnim školama na području Hrvatske. Slikovnica je tiskana u svrhu edukacije o sigurnom ponašanju u prometu počevši od najranije životne dobi, radi odgovornog ponašanja djece prema sebi i drugim osobama u prometu. Financijska sredstva osigurana su iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Društva Hrvatskog Crvenog križa diljem Hrvatske obilježit će Svjetski dan prve pomoći prigodnim događanjima za zainteresirane građane u cilju obnove znanja prve pomoći.

Pročitajte više