Obilježena 16. obljetnica pokopa posmrtnih ostataka 53 Tovarničana

Ilustracija: Arhiva

KOLONOM sjećanja od spomen obilježja u dvorištu općinske zgrade do mjesnog groblja Svetog Križa u Tovarniku je danas obilježena 16. obljetnica pokopa posmrtnih ostataka 53 Tovarničana, žrtava agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na to srijemsko mjesto 1991. godine, ekshumiranih 1998. iz masovne grobnice.

U agresiji na Tovarnik 1991. ubijena su 72 mještana od kojih je 48 pronađeno u masovnoj grobnici u blizini mjesnog groblja, a pet je žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobova. Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. U spomen na taj tužni događaj, 31. siječnja u Tovarniku se obilježava kao "Dan kada je Tovarnik plakao".

Po riječima načelnika općine Ivana Solde, još uvijek se traga za sudbinom četvero mještana Tovarnika nestalih u Domovinskom ratu.

Po dolasku na groblje, sudionici Kolone sjećanja položili su vijence i zapalili svijeće, dok će se predvečer u tovarničkoj Župnoj crkvi Sv. Mateja, apostola i evanđeliste služiti misa zadušnica.

Pročitajte više