Obilježena obljetnica stradanja žrtava u Borovu naselju i Lovasu

Foto: Hina

POLAGANJEM vijenaca u Dunav iz brodice vukovarske Kapetanije u prijeratnom Borovu selu, današnjem Borovu, obilježena je obljetnica stradanja za oko stotinu žrtava ubijenih na tom mjestu i bačenih u Dunav nakon 18. studenoga i sloma obrane Vukovara.


Svijeće su upalile i ruže niz Dunav pustile i Marija Šestan i Milka Pančić, Vukovarske majke koje i danas tragaju za svojom djecom. Marija Šestan…

"Ja dolazim zbog svoga sina Tomislava i svih onih koji su dovedeni ovdje u Borovo selo i završili svoj život najvjerojatnije ovdje i najvjerojatnije su bačeni u Dunav. Ja imam svjedokinju koju je moj sin morao unijeti ranjenu iz autobusa u školu i onda su došla dvojica u uniformama i odveli ga. To je zadnje što znam o mome sinu", rekla je Šestan.

Svaka nova obljetnica bolna je i za Milku Pančić koja još i danas traga za svojom 19-godišnjom kćerkom Jelenom.

"9.11.1991. je napunila 19 godina. Zarobljena je u Borovo commerceu, a dovedena je tu u školu u Borovom selu. Bila je u sportskoj dvorani po pričama onih koji su bili. Kada je trebala ući u autobus, skinuo ju je neki muškarac, jak, crn, do dan danas ne znamo tko je. Pretpostavljamo, ali ne znamo sigurno. Onda je vraćena u školu sa izdvojenim ženama", rekla je Pančić.

Od 1998. godine Milka Pančić svake godine dolazi na ovo mjesto 19. studenoga.

"Svake godine od 1998. kad sam se vratila, dolazim sa istom nadom, istom željom i pitanjem kako je pronaći. Da netko progovori i kažu da tu leže njezine kosti, da imamo i mi pravo položiti cvijet i zapaliti svijeću", dodaje Pančić.

19. studenog ubijeno 54 civila


Prema podatcima Udruge "Vukovarske majke", samo 19. studenog na tom je mjestu ubijeno i bačeno u Dunav 54 branitelja i civila. Vijenac su u Dunav pustili Zrinka Buljan i Bojan Podrugović, članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Pokloniti se žrtvama i ove su godine došle Žene u crnom iz Beograda koje nastavljaju ustrajati u tome da se javnosti otvore arhivi srpske vojske. Predsjednica udruge Staša Zajović…

Nije to samo naša inicijativa i to nije nova inicijativa. Mi to tražimo odavno. Smatramo da se arhiv vojske Srbije mora otvoriti da bi se otkrio zločin nestalih, a tražimo također i da se procesuiraju i oni koji su odgovorni za konc logore u Srbiji i postavili smo zahtjev za podizanje spomen ploče za logore, a nažalost, odgovor nadležnih je negativan. Posljednjih godina čak nema nikakvog odgovora", rekla je Staša Zajović.

Farma "Lovas" kod Borova bila je danas posljednja postaja odavanja počasti i molitve za žrtve pronađene u toj masovnoj grobnici. Iz nje su 2001. godine ekshumirani posmrtni ostaci 24 hrvatska branitelja i civila. Vijence su položile "Vukovarske majke" i izaslanstvo Grada Vukovara. Molitvu je izgovorio fra Marino Kuzminski, kapelan župe sv. Josipa Radnika.

Pročitajte više