Objavljeno prvo crkveno financijsko izvješće, evo koliko zarađuju biskupijska poduzeća

Foto: Facebook

MATE UZINIĆ, dubrovački biskup, danas je postavio presedan objavljujući financijsko izvješće svoje biskupije za proteklu godinu, čime je postao i prvi hrvatski biskup koji je objavio financijsko izvješće biskupije.

Dubrovačka biskupija u 2014. godini ostvarila je višak prihoda od preko 1.755.000 kuna, a u izvješću su detaljno izlistani svi prihodi i rashodi biskupije te poslovanje tvrtki koje se nalaze u njezinome vlasništvu.

Iz Proračuna biskupiji preko 16 i pol milijuna kuna

Dubrovačka biskupija iz Proračuna RH dobila je prošle godine preko osam i pol milijuna kuna, što iznosi tek trećinu sredstava koju je uprihodila u 2014. godini. Više od 4 milijuna i 300 tisuća kuna biskupija je uprihodila od imovine. Župe su, s druge strane, biskupiji uplatile oko 976 tisuća kuna (biskupijska milostinja, mise na kolektivnu nakanu, takse i drugo).

No tu nije kraj državnim davanjima biskupiji, u stavci pod nazivom "izvanredni prihodi", naznačeno je kako je biskupija iz proračuna dobila dodatnih 7 milijuna i 950 tisuća kuna.

Dodatnih 988 proračunskih tisuća kuna za obnovu kulturnih dobara

Od namjenskih prihoda, u što spadaju prihodi za susrete hrvatske katoličke mladeži, župni prihodi od kalendarskih milostinja i darovi za misne nakane uprihodovano je preko 3 milijuna i 650 tisuća kuna. No ni ova stavka nije mogla proći bez proračunskog bonusa te je dakle iz državnog proračuna za obnovu kulturnih dobara Dubrovačkoj biskupiji uplaćeno preko 988 tisuća kuna.

Dubrovačku biskupiju čine Biskupski ordinarijat, biskupijske ustanove i uredi, vijeća i delegati, 53 biskupijska svećenika, jedno biskupijsko svetište, 5 dekanata i 61 župa sa 74.977 vjernika. Na području biskupije djeluje 14 redovničkih muških samostana i 26 redovničkih ženskih samostana. Ovo financijsko izvješće se odnosi na Biskupski ordinarijat, biskupijske urede i vijeća, Caritas i Popovski zbor te na trgovačka društava koja su vlasnički povezana s Dubrovačkom biskupijom: Pokora d.o.o., Visia Centrum d.o.o., Benfortuna d.o.o. i Otok d.o.o.

Preko 2 milijuna i 680 tisuća kuna za troškove svećenika, bogoslova...

S rashodovne strane, na pomoć i dobrotvornost Biskupija je potrošila tek 6 milijuna i 350 tisuća kuna, dok je za pastoralne projekte izdvojila 3 milijuna i 400 tisuća kuna, a za troškove svećenika, bogoslova i sjemeništaraca više od 2 milijuna i 680 tisuća kuna.

Na održavanje i investiranje u kulturna dobra Biskupija je uložila 2 milijuna i 899 tisuća kuna, a za biskupijske ustanove i njihovo održavanje plaćeno je preko 2 milijuna i 244 tisuće kuna.

Za tekuće rashode same Dubrovačke biskupije, među koje spadaju i plaće za 15 zaposlenika u istoj, Biskupija je izdvojila preko 6 milijuna i 40 tisuća kuna.

Sve ostale detalje možete pronaći u financijskome izvješću Dubrovačke biskupije, koje donosimo u nastavku:

265302105 Press Materijali Financijsko Izvješće 2014

Pročitajte više