Oborili novi rekord: "U modernoj povijesti nema Vlade koja je zadržala vlast uz toliki pad BDP-a"

Foto: Hina

"ČESTITAM Vladi na novom rekordu" - riječi su kojima se ekonomski analitičar Željko Kardum gostujući u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo osvrnuo na nevjerojatnu činjenicu da je hrvatska Vlada bezbrižna i stabilna unatoč tome što je BDP pao i 11. kvartal zaredom.

> BDP pao 11. put zaredom, Hrvatska uz SDP nezaustavljivo tone, a Grčić poručuje: "Bit će bolje dogodine"

"Pad BDP-a je očekivan. Čestitam Vladi na novom rekordu. Ne postoji u modernoj europskoj ekonomskoj povijesti, u posljednjih 50-ak godina, da se jedna vlada održala na vlasti, a da joj pri tome 11 kvartala za redom pada BDP. To pokazuje žilavost Vlade i pasivnost hrvatskog političkog života", smatra Kardum.

Kardum je ocijenio kako Hrvatska ide prema bankrotu, a jedino što je upitno je - kojom brzinom jurimo prema dnu. Državni aparat je preskup, to pritišće gospodarstvo i gospodarska aktivnost pada, a padaju i potrošnja i BDP. Jedino što raste je nezaposlenost, a bez drastičnih rezova pomaka na bolje - nema.

"Bez obzira što nam država obećavala, ako ima pad BDP-a toliko kvartala uzastopno, ide prema bankrotu. Država će ovakvim načinom sigurno doći u situaciju da neće biti za mirovine i socijalna prava. Nema dileme, nema izbora, mora se oštro rezati. Matematički možemo dokazati da nije upitno idemo li prema bankrotu, nego kojom brzinom", rekao je Kardum.

Pročitajte više