Obrat u velikoj korupcijskoj aferi u EU, Dalli tvrdi: Nisam kriv! Na ostavku me prisilio Barroso

BIVŠI europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli ustraje u svojoj tvrdnji da nije podnio ostavku, nego da ga na to prisilio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Dalli je na današnjoj konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da je na sastanku s Barrosom bio prisiljen na ostavku. Također je rekao da nikad nije primio nikakav novac niti mu je ono bilo nuđeno.

Podsjetimo, bivši malteški povjerenik osumnjičen je za prikrivanje pokušaja iznude. Jedan malteški poduzetnik navodno je tražio od švedskog proizvođača duhana Swedihs Match novčanu naknadu, a zauzvrat je nudio da će preko povjerenika Dallija pokušati utjecati na promjenu europskog zakona, koji zabranjuje izvoz određene vrste duhana izvan Švedske.

Slučaj je u svibnju ove godine EK prijavila duhanska kompanija od koje je spomenuti poduzetnik tražio novac u zamjenu za utjecaj na buduće europske zakonske odluke vezane uz duhanske proizvode. EK je odmah zatražila istragu OLAF-a, koji je svoje izvješće EK dostavio 15. listopada.

Nakon sastanka Barrosa i Dallija, 16. listopada Europska komisija je objavila priopćenje da je Dalli podnio ostavku nakon što mu su mu predočeni zaključci istrage OLAF-a.

Pročitajte više