Occupy Oakland: Demoliranje gradske vijećnice rezultiralo najmasovnijim uhićenjem dosad

PRIPADNICI Occupy pokreta u subotu su u Oaklandu priredili prosvjed "za pamćenje", koji je na kraju rezultirao rekordnim brojem uhićenih, ali i pozamašnom materijalnom štetom na gradskoj imovini.

Gradsku vijećnicu rastavili na proste faktore

Kako piše Chicago Tribune, prosvjednici su se u velikom broju uspjeli probiti u gradsku vijećnicu, koju su doslovno demolirali. Porazbijana su sva stakla i izlozi, presječeni električni kabeli, ispisani mnogobrojni grafiti, a kao kruna svega zapaljena je i američka zastava.

Gradonačelnica Oaklanda Jean Quan kazala je kako je od listopada samo na ovoj lokaciji napravljena šteta od ukupno dva milijuna dolara. "Dosta nam je toga da jedna nasilna frakcija Oakland koristi kao svoje igralište", kazala je Quan o izgrednicima koji su svjesno išli u obračun s policijom.

Policija i prosvjednici međusobno se optužuju

A takvih je izgleda bilo mnogo, sudeći prema brojci od preko 400 uhićenih koje je policija odstranila iz prosvjeda. Policija, s jedne strane, tvrdi da su neki prosvjednici, odbijajući naredbu da se raziđu, na njih počeli bacati kamenje i različite projektile. S druge strane, prosvjednici tvrde kako su ih policajci okružili i iz čista mira počeli maltretirati.

"Stalno su na nas bacali suzavac. Mi smo samo mirno hodali i nismo uzvraćali", optužila je jedna prosvjednica policiju, koja je i prije par mjeseci došla u fokus javnosti kada se vrlo nasilno obračunala s lokalnim demonstrantima.

Prosvjednici će okupirati luku i aerodrom?

Valja napomenuti kako je realno očekivati nove incidente u Oaklandu, jer su prosvjednici gradonačelnici najavili kako će zauzeti jednu praznu zgradu i pretvoriti je u društveni centar i sjedište lokalnog Occupy pokreta. Napomenuli su da, ako ih policija pokuša spriječiti u tome, vlasti mogu očekivati da će prosvjednici trajno zauzeti gradsku vijećnicu, luku i aerodrom.

Pročitajte više