"Očito ne postoji stvarna volja da se uvede red u gospodarenje otpadom u Zagrebu"

Foto: Hina

UOČI sjednice Gradske skupštine u četvrtak, predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na dvije najvažnije točke na sjednici - Plan gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu i gradski proračun za 2015. godinu.

Plan gospodarenja otpadom je poboljšan u odnosu na prvi prijedlog ali samo kozmetički, očito ne postoji stvarna volja da se zaista uvede red u gospodarenje otpadom u Zagrebu, stoga moramo biti na oprezu, krenuo je oštro Bernardić.

"Ovim planom je gotovo posve zanemareno odvojeno prikupljanje otpada tj prikupljanje otpada na kućnom pragu tj. postavljanje novih kanti za odvajanje. Što de facto znači da ne postoji ni volja da se količina smeća u Zagrebu smanji".

Ovaj plan ima i puno veći problem, lokacija u Resniku je odabrana bez ikakve analize i to je ono što je zabrinjavajuće, dodaje Bernardić...

"I zato su građani s Resnika s pravom zabrinuti, i zato građani grada Zagreba moraju biti na oprezu, jer ta je lokacija odabrana bez ikakve analize. Ovaj plan jednostavno ne rješava ništa i stoga ga ne možemo podržati. No svjesni smo da nedonošenje pa makar i ovakvog, površnog dokumenta, dodatno usporava Zagreb zbog aplikacija na fondove Europske unije i nećemo na Skupštini biti faktor opstrukcije".

Bernardić se osvrnuo i na drugu važnu točku na sjednici a to je izvršenje proračuna. Očito je da Zagreb počinje imati ozbiljnih problema s financiranjem, napominje....

"Od velikih najava novih investicija, opet nema ništa. Komunalni doprinos je pao za dodatnih 15 %, prethodne godine pao je za 30%, to znači da padamo i stružemo po dnu".

Napominje i kako Zagreb ne radi ništa po pitanju uzimanja sredstava iz fondova Europske unije koji mu stoje na raspolaganju...

"Ove godine se u zagrebački gradski proračun slilo samo 619 tisuća kuna europskih sredstava. Što je 0.1 promil, da smo prosili dobili bi više".

Pročitajte više