Od 1. siječnja svi s prihodima ispod 3 milijuna kuna PDV će plaćati po naplaćenoj fakturi

Foto: Hina

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlade donesena je odluka da mali i srednji poduzetnici od 1. siječnja PDV plaćaju po naplaćenoj fakturi. Novost je i da se diže i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati s dva na tri milijuna kuna. Dakle, svi koji imaju prihod manji od 3 milijuna od 1. siječnja moći će plaćati PDV po naplaćenoj a ne ispostavljenoj fakturi.

"O tome hoće li nakon 1. siječnja 2015. godine PDV obračunavati prema naplaćenim naknadama ili prema obavljenim isporukama moći će prema dostupnim podacima odlučivati oko 55.400 fizičkih osoba obrtnika i oko 64.500 pravnih osoba koje ostvaruju promete koji nisu veći od 3.000.000,00 kuna.", stoji u dokumentu Vlade.

Od 55.400 fizičkih osoba njih 49.733 sada PDV obračunava prema naplaćenim naknadama što znači da će oni od 1. siječnja 2015. godine moći odlučiti da PDV obračunavaju prema obavljenim isporukama, dok će 5.667 fizičkih osoba obrtnika koji sada PDV obračunavaju prema obavljenim isporukama moći od 1. siječnja 2015. godine odlučiti da će PDV obračunavati prema naplaćenim naknadama. Jednako tako 64.500 pravnih osoba koje sada obračunavaju PDV prema obavljenim isporukama moći će odlučiti da od 1. siječnja 2015. godine PDV obračunavaju prema naplaćenim naknadama.

Iako se radi o velikom broju poreznih obveznika, napominje se da su to isključivo mali i srednji poduzetnici koji ostvaruju svega 8% od ukupne vrijednosti obavljenih isporuka na razini Republike Hrvatske.

Jednako tako na njih se odnosi svega 8% ukupno obračunanog PDV-a na razini Republike Hrvatske. Porezni obveznici koji će od 1. siječnja 2015. godine PDV obračunavati prema naplaćenim naknadama pravo na odbitak PDV-a ostvarivat će tek kada svojim dobavljačima plate račune za isporuke koje su primili.

Propisivanjem postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama dodatno će se potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će utjecati i na razvoj gospodarstva i bolje investicijske klime obzirom da će navedeni porezni obveznici za obavljene isporuke PDV morati obračunavati tek kada ih naplate, smatraju u Vladi.

Na navedeni način utjecat će se i na bolju likvidnost malih i srednjih poduzetnika obzirom da neće morati angažirati dodatna financijska sredstva kako bi podmirili obvezu PDV-a za isporuke koje nisu naplatili.

Ako će porezni obveznici uredno podmirivati svoje obveze neće biti utjecaja na proračun

"Što se tiče utjecaja na državni proračun potrebno je napomenuti da bi utjecaj postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama u konačnici trebao biti neutralan ako porezni obveznici uredno podmiruju svoje obveze i plaćaju račune dobavljačima. Može se očekivati samo određeni pomak u trenutku obveze plaćanja PDV-a u odnosu na trenutak prava na odbitak pretporeza, što bi u pojedinim trenucima moglo rezultirati određenim odstupanjima koja bi mogla imati trenutni pozitivan ili negativan učinak.", stoji u Vladinom dokumentu.

Pročitajte više