Od 5. lipnja generalni štrajk i blokada sustava! Mrsić najavio mogućnost uvođenja radne obveze nastavnicima zbog državne mature

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

OD 5. LIPNJA kreće generalni  štrajk u Hrvatskoj zbog čega bi sustav mogao biti u blokadi! Najavili su to sindikati na današnjoj press konferenciji. Na referendumu većina sindikalnog članstva podržala je blokadu Hrvatske. Jedanaest sindikata najavilo je danas da će u štrajk stupiti ako se u sljedećih pet dana ne postigne dogovor s Vladom.

Policija, carinici, nastavnici, profesori, djelatnici u kulturi, zdravstvu, mirovinskom osiguranju, poreznoj upravi... njih gotovo 200 tisuća u srijedu će u štrajk. Prekipjelo je sindikatima: Vlada nema sluha, reže i oduzima i ono malo što imamo, kaže Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata srednjih škola.

"Štrajk nije naša želja, nije naša volja, mi želimo postići sporazum. S druge strane, nama se čini da Vlada, posebice ministar Mrsić ne žele dogovor već guraju sindikate u štrajk", kaže Mihalinec. Zbog štrajka bi moglo doći do poremećaja u sustavu: na granicama i carinama, u bolnicama i domovima zdravlja, na samom početku turističke sezone i državne mature, a kasniti bi mogle i isplate povrata poreza ili mirovine.

Mrsić: Moguća je radna obveza učiteljima i nastavnicima zbog državne mature

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je danas u Dnevniku Nove TV mogućnost nametanja radne obveze učiteljima i nastavnicima u srijedu 5. lipnja radi provedbe državne mature, ali je naglasio kako je riječ o krajnjoj opciji te kako se nada da do toga neće doći.

"Što se tiče radne obaveze, to je jedna od mogućnosti", izjavio je Mrsić u odgovoru na novinarsko pitanje hoće li učiteljima i nastavnicima, u slučaju da se Vlada i sindikati ne uspiju dogovoriti, biti nametnuta radna obaveza radi provedbe državne mature iduće srijede, za kada su sindikati javnih i državnih službi najavili štrajk. Vjeruje kako do štrajka neće doći i "da će se dogovoriti, sjesti i postići sporazum".

"Nema blokade"

Mrsić se ranije danas, u 13:30 sati, obratio javnosti povodom najavljenog štrajka sindikata državnih i javnih službi. Ustvrdio je kako blokade neće biti. "Vlada neće pristati na njihove zahtjeve, ali blokade neće biti", kazao je.

"Nije točno da Vlada ne želi nastaviti razgovore sa sindikatima, no ne možemo pristati na ono što traže. Vraćanje materijalnih prava, božićnica, regresa i koeficijenata značio bi gubitak oko 17 tisuća radnih mjesta" poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Želimo sačuvati radna mjesta i socijalni mir i pozivamo sve ponovo za stol", rekao je Mrsić uoči najavljenog sinidkalnog štrajka za 5.lipnja i poručio kako do blokade sustava neće doći.

"Država neće biti blokirana, postoje obveze i od strane sindikata i poslodavca, u ovom trenutku je Vlada poslodavac, gdje se točno definira koji poslovi se moraju izvršavati u vrijeme štrajka. A što se tiče Vlade kao poslodavca, Vlada je spremna na to, dakle neće biti blokade Hrvatske", poručio je Mrsić.

"Pokušavaju nas podijeliti!"

Vraćanje božićnica, regresa i koeficijenata kad dođu bolja i gospodarski stabilnija vremena - uvjet je sindikata da ne izlaze na ulice i ne idu u blokadu sustava. Drugi socijalni partner, onaj iz Vlade, na to ne pristaje zbog čega je ovakav potez neizbježan, kaže Vilim Ribić iz Matice sindikata koji opći štrajk najavljuje za iduću srijedu. Ne prođe li ovaj vapaj sindikata, već početkom idućeg tjedna dogovorit će modalitete štrajka do ispunjenja zahtjeva, pa potom i blokade cjelokupnog sustava javnih i državnih službi.

"Pokušavali su nas podijeliti i posvađati, samo da bi sebi kupili vrijeme, ali nisu u tome uspjeli. Kolateralne teškoće sukoba između sidikata i Vlade past će na leđa dijela građana i zato mi nismo sretni i ovaj štrajk je teška mjera i ograničene je snage. Sve probleme koje imamo mi, imaju i naši članovi", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić.

"Koliko će to biti blokada sustava ovisit će o mnogim pitanjima i mnogim stvarima. Nitko od nas, pa ni naši članovi, nisu presretni s time da se ide u štrajk, nitko u tome ne uživa. Međutim, mi nemamo drugog načina da zaštitimo interese naših ljudi. Ono što nas fascinira je da ljudi iz vlasti, oni koji bi trebali riješiti problem, sve rade i raspiruju da do štrajka dođe", poručuje Ribić.


"Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula Vlada s ministrom Mrsićem", poručuju.

Predstavnici sindikata jučer se nisu uspjeli ništa dogovoriti s predstavnicima Vlade koja je ustrajna u politici rezanja plaća, osim da će se pristupiti pregovorima o sklapanju Sporazuma o očuvanju materijalnog i socijalnog položaja zaposlenika u državnim i javnim službama. Vlada očekuje da će se u pregovore uključiti i sindikati koji su najavili socijalni spor. No, s obzirom da su najavili blokadu, čini se da niti od pregovora neće biti ništa.

Kuhar: Mrsić je pljunuo u lice svim dobronamjernim ljudima

Na Mrsićevu tvrdnju da bi udovoljavanje zahtjevima sindikata značilo 17.000 otkaza reagirao je Siniša Kuhar, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Kuhar to naziva "monstruoznim tvrdnjama" kojima je Mrsić "pljunuo u lice svim dobronamjernim ljudima".

"Izgleda da jedino ministar Mrsić nije čuo sindikalni prijedlog koji bi se mogao sumirati u dva osnovna zahtjeva - prestanite s ukidanjem prava i smanjenjem plaća i vratite jednostrano ukinuto i ugovoreno u dobroj (i naivnoj) vjeri kad se za to steknu uvjeti", priopćio je Kuhar, te dodao kako su sindikati sigurni da su ministri Slavko Linić i Arsen Bauk shvatili njihove zahtjeve.

"Stvarni karakter sindikalnog prijedloga najbolje ilustriraju riječi ministra Linića, koji je zahtjev za vraćanje visine koeficijenata na istu razinu kao prije smanjenja od tri posto kada to omoguće gospodarski uvjeti, rekao: „Ne tri, nego deset posto", kao i istup ministra Bauka koji je rekao kako se radi o prihvatljivom prijedlogu, koje pozivamo da se ograde od laži i objeda svoga stranačkog kolege", tvrdi Kuhar.

"Ovim istupom, za koji nema povoda i temelja ni u čemu što se događalo i što je rečeno na sastanku, ministar Mrsić diskvalificirao se pred sindikatima i u javnosti kao osoba i državni dužnosnik Vlade Republike Hrvatske. Kako nastaviti dijalog s čovjekom koji na konstruktivne, društveno odgovorne i za Vladinu stranu prihvatljive prijedloge, reagira krivotvorenjem i optužbama na račun predstavnika sindikata? No, ono što nas još više muči je li takav Mrsićev istup incident neodgovornog pojedinca ili politika Vlade? Bilo bi strašno kada bi bila riječ o ovome drugom...", poručuje Kuhar.

Pročitajte više