Od srijede niže cijene parkiranja, ali parking će se plaćati u čitavom Zagrebu

Foto: Hina, Facebook

GRADONAČELNIK Zagreba Milan Bandić na konferenciji za medije predstavio je novi sustav naplate i organiziranja parkiranja u gradu. No, istovremeno dolazi i odluka zbog koje će se parking od svibnja ove godine naplaćivati na čitavom području Zagreba.

Cijene će biti niže od 25 do 50 posto, a Odjel za promet do svibnja će uputiti prijedlog gradonačelniku i Skupštini da se uvede 4. i 5. zona, ali tamo će, poručuje Bandić, cijene biti simbolične. Sedam do devet kuna mjesečno u petoj zoni.

"Ako netko u Markuševcu želi na svom komadu zemlje parkirati automobil, može, a ako na tom mjestu želi posaditi luk, onda neka automobil parkira na cestu, za simboličnu cijenu", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Uvođenje naplate parkinga na području čitavog grada Bandić nije želio dodatno komentirati. Nije se htio osvrtati ni na HNS-ove tvrdnje da gradonačelnik Zagrepčanima uvodi harač.

"Poštedio bih teških riječi. Neću sada pričati o parkiranju u cijelom gradu, to je golub na grani", rekao je Bandić.

Od srijede, 2. travnja, na snazi su nove, niže cijene, a od sutra se mijenja šifra na parkirnim automatima. Podsjetimo, dodaje se broj 700 ispred broja koji označava zonu.


Novi sustav omogućava ukidanje vremenskog ograničenja zadržavanja u trećoj zoni, na Paromlinu se uvodi naplata od 7 do 20 sati šest dana u tjednu, dosad je bilo 0-24 sedam dana u tjednu i to po deset kuna.

Sat:

Prva zona sa 8 na 6 kuna
Druga zona s 4 na 3 kune
Treća s 2 na 1,5 kuna

Dnevne karte:

Prva zona 100 umjesto 160 kuna
Druga s 80 na 60 kuna
Treća s 30 na 20 kuna

Bandić: Imali smo poluprazne garaže

"Mi smo imali situaciju do sada da imamo poluprazne garaže, a cijene visoke. Puno puta sam apelirao da se na bazi ekonomske analize podastru pokazatelji stanja u svakoj garaži, i da se na bazi te popunjenosti ide s adekvatnim cijenama sata, tjedna, mjeseca, godišnje karte, kako po danu, tako po noći, kako u radno vrijeme, tako i van radnog vremena", istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Osim niže cijene parkiranja u planu je i uvođenje četvrte i pete zone, tj. proširenje parkirnih zona po cijelom gradu. Cijena će biti simbolična, od 7 do 9 kuna mjesečno za petu zonu dodao je Bandić te slikovito objasnio.

"Pa će čovjek u Sesvetama ili Markuševcu odlučiti hoće li na svoje tri gredice luka parkirati auto i neće platiti Gradu 8 kuna mjesečno ili će posaditi luk, a auto parkirati na pločniku i Gradu platiti 8 kuna."


To bi na snagu trebalo stupiti nakon sjednice Gradske Skupštine u svibnju. U Gradu poručuju kako s novcem koji se prikupi uvođenjem novih zona neće sebi kupovati stanove, već će uložiti u daljne obnavljanje infrastrukture.

"Sve ono što mi naplatimo u zonama koje će biti uvedene, građanima i gradu Zagrebu će biti vraćeno kroz označavanje, održavanje i stvaranje novih parkirnih mjesta", poručio je predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić.

Od sutra se mijenjaju brojevi za SMS parking, ispred broja koji označuje zonu dodaje se broj 700. Time će se parkiranje za I. zonu plaćati na broj 700 101. II. zona plaćati će se na broj 700 102, a novi broj za III. zonu bit će 700 103.

"Proširivanje zona krenut će postepeno, ulicu po ulicu, trg po trg, a nakon nekoliko mjeseci napravit ćemo analizu koliko je ovaj projekt bio uspješan", zaključio je gradonačelnik.
 

Pročitajte više