Od utorka opet skuplje gorivo, u prosjeku za 30 lipa

OD SLJEDEĆEG tjedna ponovo nas očekuje skuplje gorivo i to u prosjeku za 30 lipa. Povećanje trošarina na gorivo za 15 lipa tako je opet na čekanju, a takav Vladin potez naftni stručnjaci ocjenjuju dobrim.

Cijene goriva ponovo rastu. Prema neslužbenim informacijama za čak 30 lipa. Litra Eurodizela od utorka će koštati 9,67 kuna, Eurosupera 95 10,38, a 98-ice 10 kuna i 70 lipa.
 
Potaknuta kretanjem tečaja dolara i cijene sirove nafte Vlada je odustala od najavljenog povećanja trošarina na benzin za 15 lipa, te tako zaustavila potencijalni cjenovni boom, objasnio je ministar Linić.
 
"Dokle god cijena goriva za benzin neće ići ispod 10 kuna, ta se mjera neće primjenjivati. Prema tome, očekujemo da ćemo ponovno na izvanrednoj sjednici maknuti taj dio trošarina", kaže Linić.

"Cijena nafte je nepotrebno ispolitizirana i ne pokazuje dobru ili lošu politiku Vlade"
 
Neizvjesna situacija na tržištu nafte koja, među ostalim, ovisi o tempu gospodarskog oporavka, izlasku Europske unije iz krize, ali i drugim geopolitičkim poremećajima, mogući je razlog zašto je Vlada odustala od povećanja trošarina na gorivo, smatra naftni stručnjak Igor Dekanić.

"Situacija je u ovom trenutku doista neizvjesna. Teško je predvidjeti što će se dogoditi u sljedećih tjedan ili dva ili mjesec ili dva i pretpostavljam da je to bio razlog zbog kojeg je Vlada odustala", ističe Dekanić.
 
Iako povećanje cijena pogađa sve potrošače, Dekanić smatra kako je posljednjih mjeseci cijena goriva nepotrebno ispolitizirana u javnosti.

"Pa je pola kuna gore ili dolje postalo pitanje dobre ili loše politike Vlade. Cijene goriva idu gore ili dolje ovisno o kretanjima na svjetskom tržištu i u Njemačkoj, pa nitko za to ne optužuje Angelu Merkel, a to ni u SAD-u nije temelj opstanka za administraciju predsjednika Obame", rekao je.

Nije pitanje opstanka, no odluka o trošarinama Vladi je nužna ako uzmemo u obzir podatak da se do kraja lipnja u državnu blagajnu od trošarina slilo oko dvije i pol milijarde kuna, što je za 200 milijuna kuna manje nego u prvoj polovici prošle godine te za sedam posto manje od planiranog.

Osim toga, od 2009. bilježi se manja potrošnja goriva u Hrvatskoj pa stručnjaci napominju kako bi bilo šteta ne iskoristiti povećan priljev automobila u turističkoj sezoni.

Pročitajte više