Odana počast civilima stradalim u barbarskom raketiranju Zagreba

Foto: Hina

NA 20. GODIŠNJICU raketiranja Zagreba i stradanja civila izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, te predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen-ploče na Trgu svibanjskih žrtava, odajući počast stradalim civilima.

Predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Marija Vražić novinarima je izjavila da danas obilježavaju 20. godišnjicu stradanja civila u Zagrebu te da je prošlo 24 godine od početka rata, a da civili još nisu dobili prava, koja su trebala dobiti, naročito obitelji poginulih i nestalih.

Rekla je da bi trebali konačno dobiti nekakvu novčanu naknadu, da ako ništa drugo, barem mogu otići na grob i položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Stradalnici Zagreba to već čekaju punih 20 godina, istaknula je. Dodala je da se s tim u vezi nešto radi preko Ministarstva branitelja. Navodno bi zakonski prijedlog trebao ove godine ići u Hrvatski sabor, ali udruga još nije dobila nikakvu verziju tog zakona, pa ne zna je li to istina ili ih "muljaju kao obično do sada", rekla je Vražić.

Barbarski čin

"Točno prije 20 godina se dogodio taj barbarski čin kada je Milan Martić na čelu s paravojnim formacijama i barbarima, u odmazdu za uspjelu akciju Bljeska raketirao grad Zagreb. Na žalost ranjeno je preko 200 ljudi, a poginulo sedmero. Petero isti dan 2. svibnja, a 3. svibnja je preminuo policajac koji je čistio 'zvončiće' i preminuo je u bolnici jedan čovjek koji je ranjen 2., znači, sedam ljudskih života", izjavio je gradonačelnik Bandić nakon polaganja vijenca.


Podsjetio je da je točno prije dvije godine spomen-ploču otkrio "mali Krhen, sin pokojnog Krhena i od tada ovdje svake godine u isto vrijeme se nalazimo, da ne otrgnemo to zaboravu", poručio je Bandić.

Naglasio je da uvijek citira Bibliju u toj prigodi, te da treba nju češće citirati - "Da mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta". "S ovom porukom - zaborav gubljenje identiteta, želim reći da smo danas ovdje. Nikada to ne smijemo zaboraviti", poručio je gradonačelnik.

Trenutak koji se ne zaboravlja

Na pitanje može li Grad Zagreb učiniti više za obitelji ubijenih, Bandić je odgovorio da Zagreb čini sve što može i učinili su sve što mogu, no uvijek se može više.

"I ako bilo tko od žrtava, bilo što, naknadno se iskrsne da je potrebito, grad Zagreb je spreman uskočiti u pomoć i ako vi znate da je netko od tih žrtava u situaciji u kojoj ne treba biti, bit će nama drago da možemo intervenirati. Nema tih zapreka, ni formalnih ni sadržajnih da to ne bi učinili", poručio je Bandić. Nakon polaganja vijenca, sve okupljene pozvao je u Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991/1995., koji se nalazi u centru grada, u Petrićevoj 4.


Tamo je Ana Krhen, supruga poginulog Stjepana Krhena rekla kako joj je jako bolno. Taj trenutak, kada joj je suprug prije 20 godina poginuo u staroj Vlaškoj prilikom raketiranja Zagreba, ne može se nikada zaboraviti, odgovorila je novinarima.

"Znate da vam se u sekundi čitav svijet srušio, budućnost, sve. Imate troje male djece, sin koji ne zna za tatu jer je bio mala beba, dvije kćeri koje su odrasle bez ikakvih prava", rekla je Ana Krhen.

Upozorila je da ni nakon 20 godina obitelji poginulih civila nisu ostvarila nikakva prava.

"Veliko ništa"

Na pitanje što su Grad Zagreb i država učinili za njih, Ana Krhen je odgovorila "ništa, na žalost, ništa". "To je jedno veliko ništa, ja drugo nemam što za reći".

Upitana ima li kakva obećanja od gradonačelnika Bandića, Krhen je rekla da nema. "To su obećanja - ludom radovanja. Nemam obećanja od nikoga. Mi smo mali ljudi, mi nismo bitni za njih, premalo smo biračko tijelo da bi oni nešto poduzeli za nas. To je sve što imam za reći, nemam više ni snage", rekla je Ana Krhen.

Novinari su nakon te njezine izjave, Bandića odmah pitali kako to komentira, a on je odgovorio - "Nemojte me pokušavati svađati, nema šanse. Da me ošamari bilo tko od majki, od branitelja - oni su u pravu. Prema tome, sve što kažu, su u pravu. A mi ćemo sve učiniti što nismo učinili. Uvijek nešto ima što nismo učinili", rekao je Bandić.

Pročitajte više