Odbor vanjskih poslova Senata odobrio je napad na Siriju, Rusi tvrde da su pobunjenici koristili kemijsko oružje!

Foto: Guliver Image / Getty Images

ODBOR vanjskih poslova američkog Senata odobrio je upotrebu vojne sile u Siriji! Odluka Odbora reakcija je na navodno korištenje kemijskog oružja u Siriji, a izglasana je omjerom 10 naprema 7. Glasovanje cijelog Senata očekuje se sljedećeg tjedna.

Rezolucija bi Obami omogućila naređivanje ograničene vojne misije ne duže od 90 dana. Vojska bi u svojim operacijama mogla koristiti samo zračne snage. Demokrati Tom Udal i Chris Murphy glasovali su protiv akcije, a s njima su bili i republikanci James Risch, Marco Rubio, Ron Johnson, John Barrasso i Rand Paul.

Ministar obrane SAD-a, Chuck Hagel, kazao je prije glasovanja kako će vojni udar na Siriju značajno reducirati snagu Bašara al-Asada. Hagel je napomenuo kako je vrlo vjerojatno da će Asadova vojska ponovno upotrijebiti kemijsko oružje ako SAD ne poduzmu vojnu akciju. Tajnik John Kerry složio se s Hagelom i kazao kako je "100 posto sigurno da će ponovno upotrijebiti kemijsko oružje", prenosi Reuters.

Rusi tvrde da su pobunjenici koristili kemijsko oružje

Kemijsko oružje u Siriji nije koristila Asadova vojska, već pobunjenici, tvrdi rusko ministarstvo vanjskih poslova!

Rusi tvrde da su proveli svoju istragu, te ustanovili da kemijsko oružje koje je korišteno u Damasku nije tip plina kakvog na raspolaganju ima vojska Sirije, prenosi RT. Također tvrde da je granata kojom je izvršen napad slična granatama kakve izrađuju sirijski pobunjenici!

Pitanje je, međutim, kako će na ove informacije reagirati američka vlada. Barack Obama intenzivno se priprema za napad na Siriju. Gotovo je sigurno da će ga Kongres podržati. Ali do napada bi moglo doći čak i ako se to ne dogodi. Američki predsjednik izjavio je da mu njegove ovlasti dopuštaju da krene u rat i bez podrške Kongresa.

"Sirija je spremna i na Treći svjetski rat!"

Uznemirujuće poruke u međuvremenu stižu i iz Sirije. Visoki dužnosnik u vladi Bašara al Asada poručio je da je Sirija spremna čak i na Treći svjetski rat!

"SAD trenutno mobiliziraju svoje saveznike za napad na Siriju. I Sirija mobilizira svoje saveznike, koji nam nude razne vrste potpore. Iran, Rusija, Južna Afrika i neke arapske zemlje odbijaju agresiju i spremni su se suočiti s ratom koji će SAD objaviti Siriji. Sirijska vlada će izdržati do kraja. Ne odustajemo čak ni ako izbije treći Svjetski rat. Niti jedan Sirijac ne može žrtvovati nezavisnost svoje zemlje", izjavio je u intervjuu za AFP Faisal Mukdad, zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova.

Putin upozorava Obamu


Za lansiranje američkih raketa ne priprema se samo Bašar al Asad, već i - Vladimir Putin. Ruski vladar bezuvjetno podržava Asadov režim. Rusija je najglasniji, a uz Iran i Kinu najveći saveznik Sirije. S Barackom Obamom će se Putin ovoga tjedna sresti na summitu G20 u Petrogradu.

Uoči sastanka, Putin je Obamu ponovo upozorio da bi napad na Siriju bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a bio čin agresije. Štoviše, Putin je kazao da je i Rusija spremna podržati napad, ukoliko Amerikanci mogu prezentirati uvjerljive dokaze da je Asadova vojska doista koristila kemijsko oružje.

Rusija traži dokaze

Dokazi koje Amerika trenutno nudi Rusima nisu nimalo uvjerljivi. "Ono što su Amerikanci do sada izložili je apsolutno neuvjerljivo. Kada ih pitate da vam daju detaljnije dokaze, onda odgovaraju da je to povjerljivo i da vam ne mogu pokazati te dokumente", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"To nema nikakvog smisla. Zbog čega bi Asadova vojska koristila kemijsko oružje u trenutku kada je u ofenzivi i kada pobjeđuje?", zapitao se Putin u intervjuu za AP i Kanal 1. "Ako postoje dokazi da je vojska koristila kemijsko oružje, ti dokazi moraju biti prezentirani Vijeću sigurnosti", dodaje predsjednik Rusije.

Putin će dati Iranu skupi raketni sustav?


Putinu je postavljeno i pitanje kako će Rusija reagirati u slučaju napada na Siriju. "Prerano je da se govori o tome", kazao je Putin. Međutim, dao je naslutiti da bi u tom slučaju Rusija mogla ustupiti vrijednu vojnu tehnologiju još jednoj zemlji koja je trn u oku SAD-a - Iranu.

Naime, Putin je potvrdio da je Rusija privremeno obustavila izvoz komponenti za obrambeni raketni sustav S-300 u Siriju. No, dodao je i sljedeću, vrlo znakovitu rečenicu: "Ako vidimo da se poduzimaju koraci koji narušavaju važeće međunarodne norme, razmislit ćemo o tome kako ćemo postupati u budućnosti, posebno što se tiče opskrbe određenih regija tako osjetljivim oružjem".

BBC-jev dopisnik iz Moskve Daniel Sandford tvrdi da je Putin ovom izjavom poslao suptilnu prijetnju SAD-u: ukoliko pokrenete samovoljni napad na Siriju, naoružat ćemo Iran.

Obama ne treba suglasnost Kongresa

Nakon održane konferencije u Stockholmu postalo je sasvim jasno da će Sjedinjene Američke Države intervenirati u Siriji. Predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je kako zapravo i ne treba suglasnost Kongresa za intervenciju.

"Kao vrhovni zapovjednik imam pravo i odgovornost da djelujem u svrhu očuvanja nacionalne sigurnosti SAD-a. Ne vjerujem da sam to pitanje morao provesti kroz Kongres", kazao je Obama i dodao kako on nije postavio "crvenu crtu", koju je sirijska vlast prešla navodnim korištenjem kemijskog oružja, već "je svijet postavio tu crvenu crtu".


Obama je kazao kako nije u pitanju njegov kredibilitet, već kredibilitet svijeta. Smatra kako bi izostanak odgovora svijeta na događaje u Siriji značio smanjenje sigurnosti diljem planete te da bi se time čovječanstvo dovelo u opasnost. Iskoristio je Drugi svjetski rat kao primjer kako bi ukazao što se dogodi kada "međunarodna zajednica traži izgovore da ne djeluje".

"Hoćemo li tražiti razloge da ne djelujemo? Ako je to slučaj, onda smatram da bi međunarodna zajednica to trebala priznati", izjavio je Obama.

Vojnoj intervenciji u Siriji protivi se senator John McCain. U srijedu je kazao kako neće poduprijeti rezoluciju koja odobrava upotrebu sile u Siriji. McCain je kazao kako se protivi trenutnom nacrtu rezolucije vojne intervencije. McCain nije detaljno objasnio razloge neslaganja, no kazao je samo da je zbog te rezolucije "prevelik broj građana nesretan". 

Status quo zbog straha od nereda unutar granica Rusije

Zbog čega Putin toliko gorljivo podržava Asadov režim? Dio odgovora na ovo pitanje leži u činjenici da Rusija ima unosne ugovore sa sirijskom vojskom. Također, Rusima ne odgovara jačanje islamističkih skupina u regiji. No, to nisu ključni razlozi, tvrdi Roy Allison u analizi napisanoj za časopis International Affairs.

Puno više nego zbog vanjske, Putin strahuje zbog unutarnje politike, smatra Allison. Predsjednik Rusije predan je održavanju statusa quo zbog toga što strahuje da bi se uskoro mogao suočiti s pobunom i unutar vlastitih granica.

"Bilo koji pokušaj rušenja autoritarnog režima, Putin smatra narušavanjem pravila igre. On shvaća da se do kraja mora boriti protiv domaćih protestnih pokreta, jer ako u bilo kojem trenu spusti gard, mogao bi završiti kao Mubarak", riječi su neimenovanog ruskog protivnika Putinovog režima kojeg Allison citira u svojoj analizi.

Pročitajte više