Odgođena deložacija sedmeročlane obitelji Cvjetković iz Zagreba: Odvjetnica obitelji zatražila izuzeće sutkinje!

Foto: Bruno Konjević/Cropix

SEDMEROČLANA obitelj Cvjetković iz Zagreba (roditelji i petero djece) još je jedna u nizu obitelji kojima u jeku krize prijeti gubitak vlastitog doma i krova nad glavom. Deložacija je bila najavljena za danas u 10 sati te su se pred kućom obitelji okupili njihovi prijatelji i aktivisti u želji da deložaciju spriječe.

Ispred doma obitelji Cvjetković okupilo se 50-ak građana koji su im dali podršku. No, drama pred obiteljskom kućom nije dugo trajala - sa suda je stiglo rješenje o odgodi deložacije jer je odvjetnica obitelji Cvjetković zatražila izuzeće sutkinje, pozivajući se na nelegalno provedenu dražbu obiteljske kuće Cvjetkovićevih.

Općinski sud usvojio je prijedlog obitelji Cvjetković koja je tražila izuzeće sutkinje koja je odredila provedbu ovrhe jer kako tvrdi odvjetnica obitelji, nije donijela odluku o zahtjevu da se ranija nezakonita rješenja ukinu. Deložacija je odgođena do odluke Općinskog suda o izuzeću odnosno o promjeni sutkinje. Odvjetnica obitelji je rekla kako očekuje da će sud staviti izvan snage rješenje o ovrsi.

Obitelj Cvjetković zahvalila je svima onima koji su danas stali uz njih i podržali ih u obrani njihova doma.

Slijedi nastavak borbe


Odahnula je vlasnica kuće i majka petero djece Marija Cvjetković. ''Zaista vjerujem da su to napravili ovi ljudi iza nas koji su nam hrana već nekoliko dana i naša odvjetnica. Hvala udruzi Živi zid koja je odradila gromovski posao. Hvala Tigrovima, hvala mojim susjedima, hvala mojim mamama... ja sam učiteljica... Hvala mojem sindikatu Preporod koji je bio uz mene'', kroz suze je poručila Marija Cvjetković.

Odvjetnica obitelji, Zvjezdana Znidarčić Begović, tvrdi: "Pravna problematika ovog predmeta je što je sudac prije tri godine proveo javnu dražbu, a da zato nije imao zakonom propisanom uvjete. O tome stranke nisu bile obaviještene na zakonom propisan način i zato su došli do ove situacije'', objasnila je odvjetnica.

Slijedi nastavak borbe, kaže Marija Cvjetković. ''Borit ćemo se, nadam se da ćemo dobiti uvjete da se možemo pošteno boriti. Jer sam stvarno zabrinuta za prava građana u Hrvatskoj. Ovo je ludilo'', poručila je Marija Cvjetković.

Ovo što se danas događa njima, sutra se može dogoditi bilo kome od nas

Obitelj Cvjetković je uoči za danas najavljene deložacije pozvala građane na solidarnost, da stanu ispred njihova doma u Mogilskoj 5 u Zagrebu u "živi zid" i tako im pomognu spriječiti deložaciju, jer ovo što se danas događa njima, sutra se može dogoditi bilo kome od nas.


Na solidarnost s obitelji Cvjetković pozvali su i aktivisti udruge Živi zid te Occupy Croatia koji navode: "Nemogućnost povrata duga Croatia banci dovela je do toga da je nezakonitim postupanjem Općinskog suda u Zagrebu na javnoj dražbi prodana njihova kuća stanovitom Borisu Žibratu, koji ih sada tjera na ulicu. Tim činom sud je duboko povrijedio njihova Ustavom zajamčena prava".

"Molim vas da dođete i stanete svi za jednog, jer ova država neće napredovati ako mi sami ne poduzmemo nešto! Ne zanemarujte ovaj događaj, jer toga će biti sve više, i nismo jedini koji traže vašu pomoć, nego smo među onima koji smo se suprotstavili većima koji nas kradu i lažu! Molim vas da dođete tu radi toga da im pokažemo da smo u pravu i da smo i mi ljudi, koji pošteno rade za ono što imaju... Ja ne radim, naravno, ali moji roditelji se puno žrtvuju sa mene, moju braću i ovu našu kuću koju nam oni misle uzeti... Moramo im pokazati da su u krivu i da to tako više ne može, ja znam da će ovo završiti dobro... baš zato jer smo mi u pravu, no što poslije? Netko neobrazovan neće znati da ga lažu, i? Onda će vam uzeti sve što imate, dok vi mislite da ste vi krivi... Tome treba stati na kraj! Pozdrav i hvala! Svi za jednog i jedan za sve!!!", poručila je uoči za danas najavljene deložacije jedna od kćeri obitelji Cvjetković, Jelena.

"Imali smo vikend da se organiziramo, točnije, u četvrtak smo to doznali. Podnijela sam ustavnu tužbu, Ustavni sud je to zaprimio u petak i to nije bilo riješeno tako da mi danas čekamo deložaciju", rekla je za Antenu Zagreb Marija Veronkica Cvjetković, majka petero djece.


Dali njihovu kuću na dražbu, a nisu ih ni obavijestili
 
A što se dogodilo? Zbog dugova tvrtke njezina supruga stigla je ovrha, kuća je prodana i oni moraju iseliti. Cvjetković tvrdi da su joj narušena ljudska prava jer je ona vlasnica pola kuće i pola zemljišta pa se, prema tome, ovrha ne može provesti nad cijelom kućom. U njenu korist, kaže, idu i dvije sudske presude.

Sve je počelo 2003. godine kada je Marija Cvjetković tužila Croatia banku, tri godine kasnije dobila je presudu u svoju korist, a potvrdio ju je i viši sud, međutim nije mogla dobiti žig pravomoćnosti.

"Razlog je bio taj što me nije bilo u zemljišnim knjigama, ali sudac je znao da su presude u moju korist jer je imao spis. Ipak 2009. novi sudac dobiva predmet i ugovara dražbu", pojašnjava Cvjetković.

Na dražbi se obitelj Cvjetković nije pojavila jer, kako tvrde, obavijest o dražbi nisu dobili te je njihova nekretnina prodana. "Žaliti se nisam mogla, rokovi su svi prošli. Moj muž, onako nervozan, u petom mjesecu odlazi vidjeti što se događa i uvidom u spis doznaje da kuća glasi na drugog čovjeka", kaže Marija Cvjetković.

U međuvremenu su izmijenili nekoliko odvjetnika, a na njihovo inzistiranje iz postupka je izuzet dotadašnji sudac pa su dobili novu sutkinju koja je prošlog tjedna potvrdila deložaciju.

Pročitajte više