"Odron koji se dogodio na Dubravkinom putu samo je početak opasnog klizišta i primjer devastacije šume"

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

ZBOG brojnih klizišta i odrona do kojih je došlo uslijed obilne kiše posljednjih dana na zagrebačkom području, Zelena lista se obrušila na Hrvatske vode, Hrvatske šume i stručne osobe, službe i institucije Grada Zagreba, koje drže odgovornima za današnju situaciju. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Klizišta i odroni - kad se dogode onda je kasno!

"Kako se obraniti od velike vode? Nikako! Treba čekati da se voda povuče. Od vode i prevelike kiše treba se braniti preventivno, unaprijed, u doba suše! U doba suše treba predvidjeti što će se dogoditi pri obilnoj i jakoj kiši ili topljenju snijega! Na mjestima potencijalnih klizišta ne smije se graditi! Takve se parcele ne smiju pretvarati u zone građenja i prodavati! Na takvim se površinama ne gradi i ne sijeku stabla i ostala vegetacija koja stabilizira barem površinske slojeve. Svaki građevinski zahvat zahtijeva ispitivanje geoloških slojeva, a tlo se prije gradnje mora solidno stabilizirati i osigurati masivnim potpornim zidovima ili gabionima. Dakako, to poskupljuje i produžuje radove. A vrijeme je novac, zar ne? Ne treba biti doktor znanosti da bi se shvatilo neke pojave koje su razumljive same po sebi - kao što je činjenica da sječom stabala na strmoj i ogoljeloj padini nastaju vododerine, a potom odroni i velika klizišta.

Smatramo sve takozvane stručne osobe, službe i institucije Grada Zagreba odgovornima za današnju masovnu pojavu odrona i klizišta. Oni su izdavanjem lokacijskih i građevinskih dozvola odobrili privatnicima gradnju na nestabilnom terenu, čak i u park-šumi! Oni prvenstveno trebaju snositi odgovornost. Smatramo ih odgovornima i za to što je nestručnim izvođenjem radova na javnom prostoru poput Dubravkinog puta život građana doveden u pitanje i što je danas ugroženo zaštićeno kulturno dobro Lovačka kuća - a uskoro i Krležin Gvozd, te ostali povijesni objekti u ovoj zoni. Smatramo ih odgovornima i za to što sad privatni investitori očekuju i zahtijevaju da se klizišta na njihovim parcelama saniraju javnim novcem iz gradskog proračuna.

Posebno odgovornom smatramo javnu ustanovu i državnu tvrtku Hrvatske vode koja je godinama olako izdavala (prodavala) vodopravne dozvole privatnicima ili Gradu, nedovoljno mareći za posljedice krčenja i pretjerane betonizacije sjevernog podsljemenskog pojasa. Hrvatske vode su specijalizirana ustanova/tvrtka u kojoj rade stručnjaci za vodu i time je njihova odgovornost najveća.

Odron koji se dogodio na Dubravkinom putu samo je početak opasnog klizišta i eklatantan primjer devastacije šume u centru grada, na koju je Zelena lista godinama upozoravala. Mi nismo stručnjaci, kao ni većina građana koja je 2009. godine bila zgranuta divljačkom sječom više od 300 stabala (uglavnom hrastova) duž obronaka Dubravkinog puta. Bilo nam je jasno da će prije ili kasnije nastati vododerine, a potom klizišta i odroni. Gradske vlasti bile su gluhe i nisu učinile ništa da se radovi zaustave ili da se izvedu s brigom o šumi. Sječom stabala i teškom mehanizacijom poremetili su stabilnost tla. Hrvatske šume su stale iza planova i izvođača radova u zaštićenoj park-šumi Tuškanac koja im je povjerena na brigu. Time su postale jednako odgovorne za učinjenu devastaciju i današnje posljedice takozvanog uređenja šetnice na Dubravkinom putu, oko Ljetne pozornice i na Krešićevim livadama - što su opravdavali "gospodarenjem drvnom masom!", za Zelenu listu: Vlasta Toth, supredsjednica i članica Vijeća četvrti Gornji grad-Medveščak.

Pročitajte više