"Odsječeni smo, borimo se": Pogledajte kako su Gunja i okolna mjesta izgledala prije godinu dana

 Foto: Hina, Facebook, HGSS, čitatelji

GODINA dana prošla je od strahovitih poplava u Županjskoj posavini. Tog 17. svibnja Sava je probila nasip kod Rajevog sela i Račinovaca, a mještani su s nevjericom promatrali kako snaga vode guta i odnosi sve pred sobom: domove, škole, stoku...sve ono što su godinama stvarali nestalo je u svega nekoliko sekundi. Bila je to najveća akcija spašavanja koju je Hrvatska ikad vidjela, ali događaj koji je u slozi i solidarnosti ujedinio cijelu zemlju.

Neprospavane noći, suze, strah. Vodena bujica poplavila je Županjsku posavinu i ostavila za sobom pustoš, zaraze, mrtve životinje, poplavila je pašnjake, uništila vrtove... Za očajavanje nije bilo vremena. Treba spasiti živu glavu, stoku, evakuirati stanovništvo.

"Odsječeni smo, borimo se. Dobili smo čamac, pripremili pijesak.. Stigao nam je kamion i dvije pumpe iz Osijeka. Septička jama i podrumi su puni, borimo se", poručivali su mještani.

U poplavi su poginule dvije osobe, a evakuirano je osam tisuća stanovnika. Ne ponovilo se, ponavlja danas načelnik Gunje Hrvoje Lucić. "Vjerujte, ušli smo s kamionima od vojske, sve kuće su bile poplavljene, od prve do zadnje, 1700 kuća...to je izgledalo kao Panonsko more. Svi su plakali, to je bilo strašno. Ne ponovilo se više nigdje", prisjeća se.

Voda se povukla, posljedice su ostale

Kad se voda povukla posljedice su ostale. Većina mještana preselila je u kontejnere, trebalo je obnoviti kuće, škole, ponovo izgraditi život. Katastrofa nezapamćenih razmjera ujedinila je cijelu zemlju. Pomoć i podrška stizala je u hrani, novcu, diljem Hrvatske organizirane su humanitarne akcije. Na terenu je bilo 10 tisuća volontera, 419 članova psihosocijalne pomoći koji su na raspolaganju i dan danas, priča ravnatelj Crvenog križa Josip Jelić.

"Prikupljeno je oko 1000 tona hrane, hrana se i sad dijeli. Prikupljeno je oko 531 tona higijene, milijun litara pitke vode u bocama, 780 tona obuće i odjeće, opreme za djecu, hrane za životinje. U funkciji je bilo 500 isušivača koje je Crveni križ povukao s terena i dao na isušivanje 800 objekata", nabraja Jelić.


Najveća je to dosad akcija Crvenog križa s najvećim odazivom u povijesti. Čak dva milijuna ljudi nazvalo je humanitarni telefon za poplavljene, a na žiro računu je prikupljeno i 68 milijuna 512 tisuća kuna.

"Mi smo do sad podijelili 15 tisuća pojedinačnih uplata, podijeljeno je 65 milijuna kuna, a svaka osoba na županjskom području dobila je dva puta po 4000 kuna. Prosječno, 4 člana obitelji dobla su 32 tisuće kuna, a raspon je od 8 tisuća do 88 tisuća kuna koliko je najbrojnija obitelj dobila novaca", kaže.

U Gunji se i dalje dijele paketi s hranom i higijenskim potrepštinama, kuhinja dnevno priprema 1500 obroka i radit će sve do rujna, a preostali iznos s računa Crveni križ uplatit će za poboljšanje uvjeta svoje županjske podružnice.

U Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića nastava nije prekinuta, a u novoizgrađenu školu vratili su se učenici, ispričao nam je ravnatelj škole Stipica Mišura.

"Mislim da kolektivu nije ništa teško. Prilagođavamo se situaciji. Zahvaljujući tome što smo bili u sustavu e- dnevnika nastavili smo s radom. Ja sam sretan i mislim da bi na jesen mogli konkurirati za najopremljeniju školu u Hrvatskoj po pitanju nastavnih sredstava i opreme", kaže.

Život u Gunji polako se vraća u normalu. U obnovljene kuće vratilo se 1200 obitelji, a još ih 500-injak čeka na obnovu. U suradnji s Vladom i Ministarstvom graditeljstva sve bi trebalo biti gotovo do polovice kolovoza, kaže načelnik Lucić.

"Sigurno će se sve obitelji vratiti u kuće, a onda će se nastaviti obnova pomoćnih objekata. Sagradit ćemo novi društveni dom, početi s izgradnjom knjižnice i dječjeg vrtića, za 15 dana kreće izgradnja novog stadiona. Siguran sam, uvjeravam svoje mještane ali i ostale u županjskoj Posavini da se ta katastrofa više neće ponoviti na našem terenu", zaključio je načelnik Lucić.

Pročitajte više