Odvjetnik: Karadžić nije ništa znao o pokolju u Srebrenici!

Foto: Hina

NEKADAŠNJI politički vođa Srba u BiH Radovan Karadžić "ništa nije znao" o pokolju u Srebrenici u srpnju 1995., rekao je danas njegov pravni savjetnik u završnim riječima na suđenju za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

"Nema nikakvog dokaza da je Karadžić planirao ili naredio pogubljenje zatvorenika pa čak ni da je za njega znao", izjavio je Peter Robinson, Karadžićev pravni savjetnik.

"Zapravo su ti događaji skriveni od njega", dodao je Robinson i zaključio da "stoga nije kriv za genocid".

Radovan Karadžić (69) optužen je za pokolj gotovo 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka koji su izvršile srpske snage BiH u Srebrenici u srpnju 1995., a radi se o najgorem pokolju počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine. Kako ICTY svoj mandat polako privodi kraju, Karadžić je jedan od četvorice kojima se još uvijek sudi. Među njima je i vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 1995., a konačno je uhićen 2008. nakon dugogodišnjeg skrivanja u Beogradu gdje je pod krinkom radio kao 'new age' iscjelitelj. Konačna presuda Karadžiću ne očekuje se prije listopada 2015. godine.

U ratu u BiH poginulo je oko 100 tisuća ljudi, a 2,2 milijuna ih je raseljeno između 1992. i 1995. godine.

Pročitajte više