Ogorčeni studenti: U Hrvatskoj više nije bitno obrazovanje, nego kako uzeti što više novca studentima


ODLUKA zagrebačkog Sveučilišta o promjeni modela plaćanja školarina za upis u više godine, naljutila je brojne studente. Najviše one na Građevinskom fakultetu, koji se žale što je odluka donesena samo nekoliko dana prije upisa. Neki moraju platiti i do 8,400 kuna, a nemoguće je skupiti toliki iznos u tako kratkom vremenu.

Moguća blokada Fakulteta


"Usvojeno je plaćanje nepoloženih predmeta iz drugog zimskog semestra, što nikada nije bio slučaj jer postoje rokovi u drugom mjesecu za polaganje tih ispita, uz to što se akademska godina upisuje semestralno. Vrlo je žalosna činjenica da obrazovanje kao da nije na prvom mjestu, nego, evo uzeti novac od studenata. Mi smo obrazovani ljudi i dalje se mislimo boriti za svoja prava jer mislimo da nam je nanesna velika nepravda", kaže nam jedna ogorčena studentica.

Ako se na sjednici u ponedjeljak odluka ne odgodi do iduće godine, studenti najavljuju blokadu fakulteta.

130 ih se mora prebaciti na Bolognu

Ogorčeni su i studenti Fakulteta političkih znanosti. Naime, oni koji studiraju po 'starom programu' imaju rok za završetak studija do kraja ove akademske godine, odnosno 30. listopada. Ako do tada ne diplomiraju, 130 apsolovenata politologije i novinarstva, prebacuje se na Bolonjski program i morat će polagati razliku ispita. S obzirom da se, kako su istaknuli u priopćenju, odluka nakon sjednice Fakulteta nije promijenila, za utorak najavljuju prosvjed ispred fakulteta.

"Budući da su drugi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu pronašli rješenja i izašli u susret svojim studentima, pitamo se zašto je FPZG tako poseban i drugačiji", stoji u njihovom priopćenju.

Pročitajte više