Ograničeni pritvor: Na slobodi optuženi za šverc 330 kilograma kokaina iz Brazila

Screenshot: Google Maps/Street View

PETAR ĆOSIĆ, optuženi za organiziranje skupine koja je iz Brazila prebacila 330 kilograma kokaina, pušten je danas na slobodu nakon što je u pritvoru splitskog zatvora proveo gotovo pune tri godine. Bez presude ne mogu ga držati dulje iza brave. Premda je do isteka roka ostalo nekih tjedan dana, sudac Zoran Kežić odlučio je danas pustiti Ćosića na slobodu jer današnja rasprava nije održana, kao ni jedna sazvana u proteklih šest mjeseci. Danas nije bilo jednog od branitelja pa je Kežić odgodio suđenje za veljaču iduće godine.

Ništa nije pomoglo

Suđenje Petru Ćosiću, njegovom bratu, nećaku i još nekolicini optuženika počelo je u ožujku ove godine, no do danas nije nastavljeno jer se uvijek nešto dogodi nekome od optuženika ili branitelja. Nisu pomogle ni novčane kazne, koje je sudac Kežić redovito izricao odgovornima za odgodu, a ni često sazivanje rasprava. Manevri obrane uvijek su uspješno neutralizirali spremnost suda da sudi ovaj slučaj. Svi osim Ćosića već su ranije pušteni iz pritvora jer su njih, s obzirom na slabiju kvalifikaciju djela, mogli u zatvoru držati tek dvije i pol godine.

Hoće li se Ćosić pojaviti na suđenju?

Skupinu su uhitili u svibnju 2011. godine u opsežnoj međunarodnoj akciji pod pokroviteljstvom američke agencije DEA.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će sudac Kežić doskočiti problemu sa održavanjem rasprava, pogotovo, sada kada je i glavni optuženik na slobodi. Ima i bosansko državljanstvo te prijavljenu adresu u Pragu pa nije najjasnije kako će se osigurati njegova prisutnost na suđenju za šverc 12,8 milijuna eura vrijednog kokaina. 

Pročitajte više