Opačić: Najvažnije je da novim zakonom dajemo mogućnost zamrzavanja zametaka

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić komentirala je Nacrt prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ponovila je da je riječ o isključivo medicinskom zakonu, ali nije odgovorila u kojoj mjeri liberalnijem. "Pitajte ministra Ostojića", poručila je na opasku da se umjetna oplodnja u zakonu brani istospolnim zajednicama.

"Mislim da je zakon optimalan, da je to dobra osnova za saborsku raspravu u dva čitanja. Ono što je najvažnije je to da smo u zakon ugradili mogućnost zamrzavanja zametaka. Dakle, osigurali smo ono što se u svijetu zove zlatni standard u liječenju neplodnosti, a to do sada nismo imali osigurano zakonom", rekla je Opačić. Prvi se put spominje darivanje oplodnih stanica.

"Potpomognuta oplodnja je stvar izbora"

"U principu išlo se po sistemu kao što možete darivati svoje organe. To je jedna opcija koja je otvorena. Ovaj zakon otvara daje određeni prostor i mogućnosti. Međutim sam postupak medicinski potpomognute oplodnje je nešto što je svačiji izbor. Prema tome, onaj tko se tome protivi ne mora se niti podvrgnuti MPO-u", pojasnila je Opačić, koju su novinari upitali i ne boji li se mogućih manipulacija.


"Mislim da je ovaj zakon napravio dobre ograde za manipulacije. Njih je bilo u vrijeme kada je to bilo zakonski neriješeno. Međutim, mislim da je ovaj zakon doista na razini europskih zakona i da je usklađen sa smjernicama europske struke", istaknula je Opačić. Potpredsjednica Vlade ne zabrinjava se prosvjedima vjerskih zajednica.

"Vjerske zajednice imaju pravo na mišljenje o svemu"

"Koliko sam shvatila oni su malo prosvjedovali jer su mislili da će ići po nekom ubrzanom postupku, što naprosto nije tako. Ići će u normalnu saborsku proceduru i bit će prostora za kvalitetnu javnu raspravu. Ja već godina govorim da vjerske zajednice imaju pravo na svoje mišljenje o svemu, pa tako i o MPO-u", rekla je Opačić, a potom se i osvrnula na opasku da se umjetna oplodnja u zakonu brani istospolnim zajednicama.

"Ovaj zakon je prvenstveno medicinski i temelji se na tome da osigura pravo za sve one koji se liječe od neplodnosti. To je jedino što on rješava. Zakon o istospolnim zajednicama je potpuno poseban zakon, koji rješava jednu novu materiju. Mislim da je nije dobro da se u ovaj zakon stavljaju stvari koje ovaj zakon regulira. Ovdje je riječ o medicinskom zakonu, on služi osobama koji se liječe od neplodnosti. Dakle, isključivo je riječ o metodi liječenja", zaključila je Opačić.

Pročitajte više