Opačić na pitanje smiju li lezbijke na potpomognutu oplodnju: "Svi smiju liječiti neplodnost"

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić komentirala je novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

"Prije svega bih htjela reći da sam zadovoljna što je nakon dvije godine naše borbe da stavimo zamrzavanje zametaka kao jedan zlatni standard u liječenju neplodnosti u zakon. To smo sada uspjeli i to je najvažnija stvar u izmjeni ovog zakona, odnosno novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Drugo, treba znati da je riječ o zakonu koji osigurava svakom trećem paru u Hrvatskoj koji se liječi od neplodnosti da može koristiti sve medicinske metode. Riječ je prije svega o medicinskom zakonu, o liječenju neplodnosti, nije riječ o zakonu koji regulira neki drugi zakon, a to je Zakon o istospolnim zajednicama", rekla je Opačić.

Na pitanje podržava li da lezbijke mogu imati tretman medicinski potpomognute oplodnje Opačić je ponovila kako je riječ o medicinskom zakonu. "Svatko tko ima problema s neplodnošću ima pravo koristiti sve ono što ovaj zakon omogućava onima koji su bolesni od neplodnosti", zaključila je Opačić.

Pročitajte više