Opasna akcija spašavanja: Alpinist s ozljedom kralježnice i prijelomom noge ostao na 350 metara visokoj stijeni!

JEDAN od penjača na zapadnoj stijeni Anića kuka u Paklenici ozlijedio je kralježnicu i zadobio prijelom noge, pa je na mjesto događaja upućena ekipa HGSS-a iz Zadra i Splita.

Ekipa HGSS-a uz pomoć helikoptera HRZ-a uspjela je unesrećenog alpinista medicinski zbrinuti i izvući iz stijene te je helikopterom upućen u zadarsku bolnicu. Radi se o 40-godišnjem talijanskom alpinistu koji je zadobio ozljede prilikom alpinističkog uspona kroz 350 metara visoku stijenu u smjeru ocjene 5c (vrlo teško).

U vrlo zahtjevnoj helikopterskoj operaciji u stijeni, najprije su iz helikoptera spušteni liječnica HGSS-a i spašavatelj, koji su zbrinuli i pripremili ozlijeđenog za podizanje.

Nakon toga ponovno je helikopter prišao stijeni te je spustio fiksno uže na koje su spasioci prikopčali sebe i nosiljku sa unesrećenim. Nakon toga kao živi viseći teret, unesrećeni i spašavatelji prebačeni su do Starigrad -Paklenice. 

"Ovakve stijenske akcije spašavanja vrlo su zahtjevne jer zbog blizine stijene postoji opasnost od udarca rotorom, pa zahtijevaju visoko umijeće posade helikoptera, veliko povjerenje i uigranost posada i spasilačkog tima. Srećom ova suradnja, znanje i vještine već su provjerene u nizu vrlo teških spašavanja.", rekao je Prizmić.

Britanski turisti iscrpljeni i dehidrirani

Akcija potrage i pomoći iscrpljenim britanskim turistima još uvijek je u tijeku. Podsjetimo, oni su na prostoru u blizini Vaganjskog vrha (1757 metara), zbog iscrpljenosti i dehidracije zatražili pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja. U pomoć im je upućena zemaljska ekipa HGSS-a iz Zadra koja će ih locirati i pružiti im pomoć.

Pročitajte više