Opća tučnjava i kaos među tisućama imigranata u Grčkoj: Hoćemo papire, hoćemo jesti!

Foto:FaH

KAOS je u utorak izbio na grčkom otoku Kosu kada su policajci pokušali premjestiti stotine imigranata na nogometno igralište radi registracije. Policajci su red uvodili palicama i aparatima za gašenje požara. Incident je izbio nakon što je policajac s Kosa suspendiran jer je ošamario jednog imigranta istodobno držeći nož u drugoj ruci.

Želimo papire, želimo jesti

Grčke vlasti bore se s golemim brojem izbjeglica koji u tu zemlju stižu u potrazi za boljim životom u EU-u. Brojni imigranti kampiraju uz ceste i na plažama Egejskog mora u popularnim turističkim odredištima. No, pokušaj premještanja stotina izbjeglica na stadion radi registracije pretvorio se u kaos i tučnjavu.

Izbjeglice nezadovoljne dugom procedurom također su blokirale glavnu cestu uz obalu u glavnom gradu Kosa, prenosi Associated Press. Pritom su izvikivali: "Želimo papire, želimo jesti!":

Grčka grca pod teretom golemog broja imigranata, a prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, samo u prvih sedam mjeseci ove godine stiglo ih je najmanje 124.000. Gotovo svi su stigli bježeći pred ratovima u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Kriza unutar krize

Europski direktor agencije Vincent Cochetel rekao je da su prihvatni centri na grčkim otocima "apsolutno neodgovarajući". Grčka policija objavila je da je uhitila 156.726 imigranata jer su nelegalno ušli i borave u zemlji od siječnja do srpnja ove godine, u odnosu na 32.070 u istom razdoblju lani.

U međuvremenu je obalna straža izvijestila da je spasila 329 izbjeglica u sedam različitih brodova uz obale otoka Lezbosa i Kosa u posljednja 24 sata. Ti su otoci nekoliko desetaka kilometara udaljeni od obale Turske i za brojne su imigrante najbrži i najlakši put do EU-a.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se Grčka sama ne može nositi s tolikim priljevom imigranata i da se zbog gospodarskih problema njegova zemlja suočava s "krizom unutar krize".

Pročitajte više