Opet odgoda na suđenju Tvrtku Pašaliću za naručivanje likvidacije šefova šibenske policije

U ŠIBENIKU opet odgoda na suđenju umirovljenom pukovniku HV-a Tvrtku Pašaliću, kojeg terete za naručivanje likvidacije bivših šefova šibenske policije Nikole Vukošića i Ive Fuština. Otkrilo se, naime, da je jedan porotnik već sudjelovao u radu sudskog vijeća koje je Pašalića oslobodilo na prvom suđenju, a kako je Vrhovni sud u ukidnom rješenju naredio da se predmet dodijeli posve izmjenjenom vijeću, morat će se naći zamjena.

Ubijte šefa šibenske policije: Srbin je, lažljivac i izdajnik Hrvatske

Pašaliću se po drugi put sudi za poticanje na teško ubojstvo. U optužnici se navodi da je kao zapovjednik 2. satnije 72. bojne Vojne policije 1992. godine naložio svojim podređenima Mariju Barišiću i Miloradu Pajiću da likvidiraju načelnika policijske uprave Nikolu Vukošića jer je lažljivac, Srbin i izdajnik Hrvatske, a glavom je morao platiti i načelnik Odjela operativnih poslova Ivo Fuština. Sve se trebalo prikazati kao odmazda Srba pa je u tom smislu naložena i likvidacija poznatih šibenskih Srba Dragana Njegića i Ljube Pavasovića, čija su se tijela trebala ostaviti na cesti.

Plan se osujetio kada su Barišić i Pajić sve prijavili upravo onima koje su morali likvidirati. 

Ponovljeno suđenje je, inače, zapelo na samom početku u studenom prošle godine. Marijo Barišić je u svom svjedočenju prozvao Pašalićevog branitelja Velimira Došena, koji je u ratno doba bio upravitelj zatvora u Šibeniku. Barišić je ustvrdio da je Došen u dogovoru s Pašalićem u civilni zatvor smještao uhićene vojnike, dok su civili završavali u vojnom zatvoru Kuline.

Pravno povezana stvar

Došen zapravo nikako nije mogao u ovom postupku zastupati Pašalića jer je u sukobu interesa. Kodeks Odvjetničke komore brani, naime, odvjetnicima zastupanje ako su u pravno povezanoj stvari radili kao suci, državni odvjetnici ili službene osobe. Zbog toga je Došen otkazao zastupanje Pašaliću, samo je pitanje kako se toga nije ranio sjetio.

Iz istog razloga, Došen ne može zastupati Pašalića ni u nedavno optuženom slučaju ratnog zločina u Kulinama, u kojem su se na optuženičkoj klupi našli i Željko Maglov, Milorad Paić te Damir Boršić.

Umjesto Došena, zastupanje Pašalića u slučaju naručivanja likvidacije šefova šibenske policije preuzeo je iskusni splitski odvjetnik Željko Gulišija, koji je prije dva dana od novinara tijelom i kišobranom štitio Bruna Orešara.

Pročitajte više