Opsadno stanje u Bostonu: Bombaši su braća iz Čečenije! Jedan je mrtav, drugi u bijegu i opasan!

Foto: Twitter/RT, Galerija: Guliver Image/Getty Images

POLICIJSKI službenik upucan je na poznatom američkom sveučilištu MIT koje se nalazi nedaleko od Bostona. Nakon ubojstva, specijalci su opkolili kampus u potrazi za ubojicom, a svjedoci navode kako su se čule eksplozije i pucnjevi.  Nekoliko sati kasnije iz policije je stigla obavijesti kako sumnjivac nije više u kampusu, odnosno da je uhićen, te da svi mogu nastaviti sa svojim aktivnostima. No, potjera se nastavila.


Streaming by Ustream

Uskoro je otkriveno kako su dvojica sumnjivaca najvjerojatnije bombaši iz Bostona! Associated Press objavio je kako su bombaši iz Rusije, s područja koje se nalazi vrlo blizu Čečenije, te da žive u SAD-u najmanje jednu godinu. Jedan od njih, 19-godišnji bjegunac Dzhokhar Tsarnaev,  navodno je na popisu primatelja školarine sveučilišta u Boston Cambridgeu. Njegov brat, 26-godišnji Tamerlan Tsarnaev, je ubijen u okršaju s policijom.

Vjeruje se da je odbjegli bombaš lociran u kući u Willow Parku u Watertownu. Specijalna policija s oklopnim vozilima okružila je kuću. Strahuju da bombaš na sebi ima prsluk s eksplozivom. Iz policije je objavljeno da su pronašli zeleni automobil marke Honda Civic, kojeg je Tsarnaev koristio u bijegu.

Područje Bostona zbog potjere za bombašima u totalnom je kaosu. Područje oko ulice Arsenal je evakuirano zbog dojave o bombi, a evakuacija je naređena i na sveučilištu UMass Darthmouth. Američki mediji nagađaju da je kampus evakuiran zbog mogućnosti da postoji i treći, do sada neimenovani bombaš.

Okolnosti pogiblje starijeg brata Tsarnaev i dalje su nejasne. Prema prvim informacijama, kako piše CNN, policijski službenik s MIT-a došao je provjeriti što se događa u Zgradi 32, kada ga je netko upucao. Čuvši pucnjeve studenti su pozvali policiju koja je pronašla njegovo tijelo.

Po dolasku policije, sumnjivac je navodno krenuo u bijeg, policija za njim. Došlo je do pucnjave u kojoj je Tsarnaev ranjen. Policajci su ga priveli i skinuli do gola jer su se bojali da bi mogao imati eksploziv na sebi, javlja CNN.  Od posljedica ranjavanja preminuo je u bolnici. Prema informacijama CNN-a, uhićena je još jedna osoba, ali nije poznato na koji način je povezana s braćom Tsarnaev.

Policija je tijekom dana razgovarala i sa sestrom osumnjičenih Alinom Tsarnaev, koja živi u New Jerseyju. Nije im bila od velike pomoći, s obzirom da već godinama nije u dobrim odnosima s ostatkom obitelji, jer su joj zamjerili što se udala za muškarca koji nije musliman. Kazala im je tek da je šokirana zločinom svoje braće.

U 10 sati po našem vremenu policija je na press konferenciji kazala kako traje potraga za jednom osobom. Stanovnici su pozvani da ostanu u kućama i da ne otvaraju vrata nikome osim policiji. Ukoliko vide nepoznatu osobu neka odmah nazovu policiji. "Vjerujemo da tražimo terorista. Naoružanog i opasnog", dodali su.

Policija tek treba pretražiti stan u kojem su braća stanovali. Strahuju da su u stanu postavljene bombe. Tijekom istrage pronađeno je nekoliko improviziranih eksplozivnih naprava.
 

 

Pročitajte više