Optužnica protiv Mravka: Oštetio je HEP na "traženje i zaduženje" Ive Sanadera

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ivana Mravka, Ivana Kapulara i Zdenka Juričića u slučaju jeftinije prodaje struje HEP-a šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.

U optužnici stoji da je Mravak kao bivši predsjednik Uprave HEP-a prekršio Zakon o trgovačkim društvima, statut kompanije i odluku Uprave iz 2004. godine te je bez odluke skupštine HEP-a "postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od predsjednika Vlade Ive Sanadera" zaključio štetne ugovore za HEP, a u korist Aluminija iz Mostara.

Lagao Upravi i Nadzornom odboru

"Na sjednicama Uprave i Nadzornog odbora HEP-a održanima 12. travnja 2007. prvookrivljenik (Mravak) je zaključivanje ugovora s društvima Aluminij i TLM predstavio kao dobru i opravdanu odluku u interesu HEP-a te je na taj način, neistinito prikazujući stvarno stanje, ishodio suglasnost Uprave i Nadzornog odbora i istog dana potpisao ugovor o prodaji električne energije između HEP-a i Aluminija, uz fiksnu, za HEP štetnu cijenu, od 34,33 eura po MWh, za razdoblje od 14. travnja 2007. do 31. prosinca 2007.", piše u optužnici.


Dodaje se da je Mravak u isto vrijeme potpisao ugovor između HEP-a i TLM-a, za razdoblje od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2011. godine, u kojem je određeno da 100 MWh isključivo ide mostarskom Aluminiju, "uz izračun cijene električne energije prema cijeni aluminija, iako ta cijena nije mjerodavna za formiranje cijene električne energije".

Nastavlja se istraga protiv Sanadera

"Zbog ugovorenih obveza HEP je u navedenom razdoblju morao povećati udio uvezene električne energije koju je plaćao po tržišnim cijenama koje su bile znatno veće od ugovorenih prodajnih cijena iz zaključenih ugovora", piše u optužnici te se dodaje kako je time do raskida ugovora 19. siječnja 2010. godine HEP oštećen za 650 milijuna kuna. "Istraga protiv okrivljenika Ive Sanadera se nastavlja", piše u optužnici DORH-a.

Kopulara se tereti da je od Mravka tražio da mu odobri ljetovanje za obitelj i njega na račun HEP-a, što je Mravak i učinio te time tvrtku oštetio za 41 tisuću kuna. Bivši direktor HEP-a je u dogovoru sa trećeokrivljenim Juričićem, koji je bio član Nadzornog odbora HEP-a, bez stvarne potrebe i osnove naložio i odobrio razna plaćanja Jurčiću zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu pribavio "nepripadnu materijalnu korist" oko 131 tisuću kuna, a HEP-u je nanio štetu od 266 tisuća kuna. U optužnici se zaključuje da je na taj način HEP oštećen za ukupno 307 tisuća kuna.

Pročitajte više