Orašnicom i Krkom plivaju naftne mrlje, Šibenčani žele znati što se događa, a župan komunicira privatnim statusima na Fejsu

Foto: Tris.com.hr

ŠIBENIK i okolica već su nekoliko dana bez pitke vode. Onu iz slavine građani ne smiju koristiti niti za osobnu higijenu, a pogotovo ne za piće ili kuhanje. Voda smrti po nafti i mutna je. Ispitivanje uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije nije dalo odgovor na pitanje odakle nafta u vodi i što se točno nalazi u vodi, pa su uzorci poslani u zagrebački zavod "Andrija Štampar". Rezultati bi trebali biti poznati danas. Za to vrijeme, lokalni mediji prozivaju župana šibensko-kninske županije Gorana Pauka.

"Tijekom ova tri krizna dana, kakva se na šibensko-kninskom području ne pamte od vremena Domovinskog rata šef županijskog kriznog stožera, župan Goran Pauk nije se, naime, udostojio obratiti građanima, te im na bilo koji način, s bilo kakvim informacijama ili savjetima olakšati život. Zašto Krizni stožer nije građanima dao detaljnije upute o korištenju vode iz slavina? Zašto nam se nije pojasnilo na što se točno sumnja, pa izdalo osnovne preporuke o tome što se smije, a što ne smije raditi, smijemo li u toj vodi prati suđe, rublje, ili je ne smijemo uopće dirati? Ako je netko ne znajući u vodi sa slavine oprao suđe ili se napio, kakve bi mogle biti posljedice po njegovo zdravlje? Stanovnici Šibensko-kninske županije od svog čelnika nisu dobili odgovor na niti jedno od ovih pitanja.", objavio je Šibenski portal.

Dodaju kako je župan Pauk umjesto da se obrati građanima i da im da potrebne informacije, vrijeme provodio na Facebooku putem kojega je pokušao umiriti javnost tvrdeći da je zabrana konzumiranja mutne i smrdljive vode samo preventivna! "Ovo je preventivna mjera, još nije analizama utvrđeno da je voda onečišćena, tek će analiza pokazati stvarno stanje.", napisao je Pauk na Facebooku.

No, nakon objavljenih tekstova u kojima ga se proziva, Pauk je noćas na svom Facebook profilu objavio poduži post u kojemu tvrdi da se voda može koristiti za kupanje - odnosno u higijenske svrhe, ali samo za prijatelje, jer post nije "public". Unatoč tome što je post namijenjen samo njegovim prijateljima on se obraća "Dragim građanima, znanima i neznanima."



"A o čemu bismo raspravljali na hitnoj sjednici, da nas netko namjerno truje?"



Predsjednik Županijske skupštine  Šibensko-kninske županije smatra da nema nikakvog razloga sazvati hitnu sjednicu. Zatražio je to Stipe Petrina koji je naglasio da ovo sve što se događa je zbog kriminala, neznanja, nesavjesnosti, korupcije i bahatosti.

"Ujedno traži se da se javnosti i vijećnicima prezentira sva relevantna dokumentacija nadležnih inspekcijskih tijela sve vezano uz poduzete mjere nadzora, obvezu izdavanja naloga za izvršenja rješenja o izvršenju zaštitnih mjera te izrečenih prekršajnih kazni odgovornim osobama. Nebrigom i nepažnjom nadležnih tijela, dugogodišnjim discipliniranim (stranačkim) prikrivanjem odgovornosti nadležnih osoba dovedeno je u pitanje zdravlje svih građana Šibensko-kninske županije. Danas je pred gotov čin dovedeno 150.000 ljudi koji su opravdano zabrinuti jer ih odgovorni drže u zabludi i neznanju.  Od predsjednika županijske skupštine traži se odgovorno postupanje i sazivanje skupštine u što kraćem roku, te se napominje da je krajnji slučaj da članovi stranke počnu razmišljati svojom glavom a ne podlijegati stranačkoj stezi i zavjetu šutnje!", stoji u priopćenju Nezavisne liste Stipe Petrine.


No, Dujić mu je odgovorio: "O čemu bi raspravljali na hitnoj sjednici? Da nas netko namjerno truje?", prenosi Šibenik.in.

Već mjesecima se priča o nafti i metalima

Na opasnosti zagađenja vode upozoravali su već predsjednik Ekološke udruge ‘Krka’ iz Knina Srečko Kmetič, ali i saborski zastupnik Ivan Klarin. Na sve je reagiralo i Ministarstvo zaštite okoliša. Izvršili su inspekcijski nadzor u tvornici DIV d.o.o. i utvrdili da tvornica a posluje bez vodopravne dozvole i dozvole zaštite okoliša, koje ne mogu ni dobiti jer ne ispunjavaju uvjete, zbog čega su na sudu pokrenuti postupci protiv tvrtke i vlasnika.

Klarin je u ožujku upozorio da je još 2012. godine presudom šibenskog Županijskog suda Gradu Kninu i gradskom Komunalnom poduzeću naređeno da u roku od 60 dana saniraju stanje na lokaciji nedaleko željezničkog kolodvora u Kninu gdje se nalazi "crna jama" puna otrovnih spojeva koja prijeti Nacionalnom parku Krki.

Kazao je da je prema vještačenju Instituta za medicinska istraživanja u suradnji s Agronomskim fakultetom, izvršenom za potrebe sudskog postupka, utvrđena prisutnost otrovnih teških metala, policikličnih aromatskih ugljikovodika i fekalija u toj otvorenoj 'crnoj jami'.

Teški metali pronađeni u toj otrovnoj bari, koja se nalazi samo 500 metara od centra grada, nekoliko metara od željezničkog kolodvora i tek dva kilometra od granice Nacionalnog parka Krka, kazao je Klarin, opasni su za čovjeka i prirodu, a mogu prouzročiti čak i mutagene poremećaje, te kancerogena oboljenja.  Analiza je pokazala kako je riječ o kadmiju, živi, olovu, niklu, cinku, molibdenu i bakru, a najopasnijeg kadmija pronađene su koncentracije u najvišem, petom razredu.

Najveći problem, kazao se Klarin, leži u činjenici što je analiza koju je, također za potrebe sudskog postupka, obavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz Zagreba, pokazala kako su otrovni spojevi dospjeli u Orašnicu, pritok rijeke Krke, ali su pronađeni i u Krki.

Utvrđeno je zagađenje Orašnice teškim metalima, a taj se utjecaj, utvrđeno je istraživanjem, širi na sav prostor NP Krka i ugrožava korištenje voda rijeke Krke u sustavima opskrbe vodom južnije od Knina, kazao je Klarin.

Na pitanje kako su se u otpadnim vodama iz kućanstava našli teški metali, Klarin je tada odgovorio kako je analizom utvrđeno da su spojevi pronađeni u kninskoj 'crnoj jami' na otvorenom ali i u rijeci Krki proizašli iz industrijskog postrojenja. Budući da se jedino DIV nalazi u blizini, kazao je Klarin, ne treba biti previše mudar za povezati činjenice.



Orašnicom i Krkom plivaju naftne mrlje

Lokalni portal Tris.com.hr piše kako mazut na tom području leži još od rata. I jučer tijekom dana Orašnicom i Krkom nizvodno plutaju naftne mrlje koje matica rijeke kupi iz DIV-ove lagune mazuta.

Radnici DIV-a u nedjelju ujutro su na Orašnicu postavljali plutajuće brane.

"Bili bi podigli i snažniji zečji nasip, ali nam nije dozvoljeno. Osim toga, razina mazuta u laguni je uvijek ista. Mijenja se samo vodostaj Orašnice koja plavi lagunu. Tu ne možemo ništa i nije naša odgovornost. Kako bilo, ako se želi utvrditi dolazi li zagađenje iz DIV-a, trebali su uzorke uzeti iz Krke ovdje u Kninu, a ne na izvorištima 50 kilometara nizvodno", rekao je za Tris poslovođa DIV-a koji je zajedno s dvojicom radnika u Orašnicu jučer došao položiti plutajuće brane.

Kao izvor otrova ne spominje se samo laguna mazuta, već i močvara na zemljištu Poljoprivredne zadruge Orlovača, u koju se bez ikakve zaštite zadnjih desetljeća ispuštaju fekalije i otpadne vode sa područja Knina.
 

Pročitajte više