Orban: Ljevica koristi imigraciju da bi oslabila europsku kulturu i nacije

Foto: Hina

ILEGALNA imigracija prijeti Mađarskoj i cijeloj Europi, a najveći rizik predstavljaju stotine milijuna ljudi iz "dubina Afrike" koji bježe od siromaštva, izjavio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na festivalu kulture u rumunjskom gradu Baile Tusnad, Orban je oštro osudio EU zbog propusta da svoje građane obrani od "masa ilegalnih imigranata" koje prijete kulturnom identitetu europskih zemalja i pridonose porastu terorizma, nezaposlenosti i kriminala.

"Za nas, na kocki je današnja Europa. Opstanak, nestanak ili, preciznije, transformacija do neprepoznavanja europskog životnog stila, europskih vrijednosti i europskih nacija," rekao je.

"Pitanje nije isključivo u kakvoj bismo Europi mi Mađari željeli živjeti, već, hoće li sve što danas zovemo Europa uopće egzistirati."

Orban je dodao kako je "jasno da ne možemo filtrirati neprijateljske teroriste u velikim gomilama" i da je u Mađarskoj zabilježen "drastičan porast" kriminala u područjima gdje žive migranti. "Mi bismo željeli da Europa nastavi pripadati Europljanima, mi želimo sačuvati mađarsku Mađarsku".

"Neliberalna država"

U govoru pred mladim pobornicima Mađarskog građanskog saveza (Fidesz) Orban se posebno okomio na vođe EU u  Brusselsu i ljevičarsku ideologiju, optuživši ljevičare da namjerno podržavaju imigraciju kako bi oslabili europske nacije i njihove jedinstvene kulture.

"Europska ljevica problem imigracije ne vidi kao izvor opasnosti, već kao priliku," rekao je. "Oni vjeruju (...) da eskalacija imigracije može ekstremno oslabiti ili čak eliminirati nacionalne strukture," citira AP.

Mađarski predsjednik je na istom skupu prošle godine predstavio planove da naciju pretvori u "neliberalnu državu" poput Rusije, Kine ili Singapura, što je izazvalo val kritike civilnih društava, uključujući osudu američkog predsjednika Obame.

Pročitajte više