Orban o velikom mađarskom zidu prema Srbiji: Štitimo državu da nam ne uđu

Foto:FaH

MAĐARSKA ne vjeruje u europsko rješenje pitanja ilegalnih imigranata, a zid prema susjedima gradi jer je to "obveza države", rekao je mađarski premijer Viktor Orban u petak u Bratislavi na sigurnosnoj konferenciji Globsec 2015.

"Ako EU nađe neko rješenje, dobro, ali ja ne vjerujem u europsko rješenje", kazao je mađarski premijer.

Zaštiti državu

"No već je danas nužno zaštititi granicu, to je obveza države. Pogotovo kad je riječ o schengenskoj, vanjskoj granici Europske unije", rekao je Orban čija je zemlja u srijedu najavila gradnju četiri metra visokog zida prema Srbiji, kako bi spriječila dotok ilegalnih imigranata, najviše s Kosova i iz Sirije.

Predstavnici Europske unije izrazili su svoje protivljenje ideji izgradnje zida, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će o tome razgovarati s mađarskim premijerom.

Mađarsko-srpska granica postala je "balkanska tranzitna ruta" i na to vlada mora odgovoriti, rekao je zastupnik vladajuće mađarske stranke Fidesz, Szilard Nemeth. Ilegalni prelasci granice najviši su u EU, rekao je.



Mađarska je do kraja svibnja ove godine zabilježila više od 50.000 ilegalnih ulazaka na svoj teritorij, dok je u istom razdoblju u Italiju ušlo 47.000 migranata. Austrija i Njemačka uskoro će vratiti 15.000 ilegalnih migranata u Mađarsku, rekao je, dodajući da bi broj ilegalnih imigranata u Mađarskoj mogao doseći 150.000 do kraja godine.

Mađarska vlada zato je odlučila zatvoriti granicu i priprema zakon o "sigurnijim zemljama", rekao je. Ako migrant stigne iz "sigurne zemlje" ili "sigurne tranzitne zemlje", može se pretpostaviti da dolazi iz ekonomskih razloga a ne zbog progona, smatra Fidesz.

 

Pročitajte više