Orban zacementirao moć u državi: Janoš Ader novi predsjednik Mađarske

MAĐARSKI parlament danas je za novog predsjednika države izabrao 52-godišnjeg Janoša Adera. Bolje reći izabrala ga je vladajuća konzervativna koalicija Fidesz-KDNP, koja ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Ader, logično, dolazi iz redova Fidesza, a ovim je "imenovanjem" premijer dodatno zacementirao moć u državi. Politički protivnici mu zamjeraju da je ovim stekao totalnu kontrolu nad državom, nakon što je ranije svoje suradnike postavio na najvažnije javne položaje, te u sudove i medije.

Zbog toga su oporbeni socijalisti i liberali bojkotirali glasanje o predsjedniku u parlamentu, dok je desničarski Jobbik bio protiv Adera. "Ne treba očekivati od Adera da postane kontrolna točka u strukturama moći i da se opire premijeru. To je vidljivo iz njegove karijere", kazao je politički analitičar Attila Juhast, prenosi Reuters.

Međutim, njegovo imenovanje ne bi trebalo značajno utjecati na dnevnu politiku, jer je funkcija predsjednika u Mađarskoj ionako više ceremonijalnog karaktera. U određenim okolnostima on ima moć raspustiti parlament i staviti veto na zakone ili ih slati ustavnom sudu ukoliko smatra da su neustavni. To se, prema mišljenju mađarskih analitičara, neće dogoditi u Orbanovom mandatu.

Valja napomenuti kako je Ader izabran kao "zamjena" za osramoćenog Pala Schmitta, koji je prošlog mjeseca podnio ostavku na predsjedničke dužnosti nakon što mu je budimpeštansko sveučilište oduzelo doktorat zbog plagiranja.

Pročitajte više