Osječki HZZ zadovoljan realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja

Foto: Kristijan Cimer/HR Foto

MJERAMA aktivne politike zapošljavanja u ovoj je godini bilo obuhvaćeno 47.920 osoba, za što je u državnom proračunu bilo osigurano nešto više od 520 milijuna kuna. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poručuju da je sav taj iznos potrošen, i da zaključno sa 5. studenim više ne odobravaju zahtjeve za ovu godinu.

Brojka od 343 tisuće nezaposlenih osoba utjecala je i na povećan interes za ove mjere, a u osječkom područnom uredu HZZ-a, gdje je registrirano čak 36.300 nezaposlenih, zadovoljni su odazivom i realizacijom mjera, kaže pročelnik Željko Bugarić.

"Kraj je godine, financijska sredstva su potrošena i to je na razini Zavoda cijele Hrvatske. Moram priznati, pogotovo ovdje kod nas u Osijeku, odradili smo veliki posao. Mislim da smo, što se tiče odnosa broja stanovnika i broja korištenja mjera, iznad drugih, da smo u ovoj regiji dobro iskoristili mjere koje su se nudile", ističe Bugarić.

Zahtjevi će se nastaviti primati, no realizirat će se tek sa sljedećom proračunskom godinom, u kojoj Bugarić očekuje i povećanje iznosa. "Očekujem da će se ta sredstva, za razliku od drugih proračunskih stavki, i povećati. Zavod je angažiran na privlačenju sredstava iz europskog socijalnog fonda, tako da se svi naši projekti i programi, koji se rade, unaprijed planira i razmišlja o tome da mogu konkurirati za europska sredstva".

Smanjenju nezaposlenosti trebao bi pomoći i europski socijalni fond iz kojega se očekuje povlačenje do čak 60 milijuna eura za mjere zapošljavanja. "Mjere će ići, možda će neke biti promijenjene, redizajnirane i opet iz neformalnih kontakata mislim da će se za mlade koji se prvi put pojavljuju na evidenciji Zavoda, povećavati mogućnosti", zaključuje Bugarić.

Najveće promjene koje će se odnositi na mlade jest veće poticanje rada u realnom sektoru koji je trenutno i najlošiji u državi.

Pročitajte više