Osječki branitelji i civili poginuli u obrani grada dobili spomen obilježje: "Rat je završio, ali ratni zločin nije"

OSJEČKI branitelji, kao i civili poginuli u Domovinskom ratu u obrani grada, danas su dobili spomen obilježje, otkriveno kod kapelice mira na krunskoj utvrdi. Spomenik čine 1.724 zlatnim slovima ispisana imena. Ministar branitelja Predrag Fred Matić nazvao ih je svetim imenima.

"Svi znamo da je grad ovdje bio pod opsadom, gotovo pet godina. Nakon okupacije Vukovara bio je na braniku domovine i ovaj broj poginulih branitelja jasno govori o žestini sukoba koji su se u ovim krajevima događali. Još više bole i ovi brojevi civilnih žrtava, dakle to su ljudi koji su u tim nenormalnim uvjetima pokušali živjeti i raditi", kaže Matić te napominje kako još uvijek nisu sanirane sve posljedice rata.

"A jedna od najvećih posljedica rata je potraga za našim nestalim osoba, ali isto tako i otkrivanje krivaca i počinitelja ratnih zločina. Rat je završio, ali ratni zločin nije, tako i zakoni kažu, tako kažu i međunarodne konvencije i to treba poštivati. Krivnja za ratne zločine je individualizirana i prema tome, ne moraju stigmu nositi cijeli gradovi, cijele nacije i nacionalne skupine. Krivac za ratne zločine ima ime i prezime i tako ga treba i tretirati", ističe ministar Matić.

Prikupljanje imena poginulih trajalo je tri godine, a u idućih nekoliko dana, ukoliko bude potrebe, doći će i do korekcija, naglašava gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo. "Htjeli smo objediniti sve popise, nije bilo lako doći do podataka i ovo je možda meni i mojim suradnicima bio najteži ja bih rekao, zadatak u ove 3 godine da dođemo do popisa svih imena. Imena se ne smiju skrivati, imena treba obznaniti i treba jasno ukazati na ono što se događalo 90-ih godina u Osijeku", rekao je Bubalo.

Obilježavanje Dana branitelja završit će večerašnjim koncertom Opće opasnosti u 21 sat na Trgu Ante Starčevića.

Pročitajte više