Osječki gradonačelnik ulovljen u laži: Bruto plaću si smanjio, ali neto plaća mu raste

Foto: FAH

IVAN VRKIĆ, gradonačelnik Osijeka, vještim je manevrom sebi i svojim suradnicima nakanio povećati plaću za nekoliko stotina kuna. U četvrtak će osječkom Gradskom vijeću biti predloženo izglasavanje odluke kojim se povećavaju koeficijenti za utvrđivanje plaća gradonačelniku i njegovim zamjenicima.

> Osječki gradonačelnik i zamjenici povećavaju si koeficijent; Vrkić: Plaće neće biti veće

Koeficijent prema kojem se obračunava Vrkićeva plaća tako bi trebao porasti s 5,27 na 6,42, dok se zamjenicima koeficijent povećava s 4,47 na 5,45, dok će im istovremeno padati osnovica za izračun plaće. Na ovaj potez osječki gradski lideri odlučili su se zbog odredbe Vlade RH prema kojoj izmjene u poreznom sustavu neće imati utjecaja na plaće dužnosnika.

Bruto plaća pada, ali neto plaću skrivaju od javnosti

Iz Grada Osijeka tvrde da nema ni govora o povećanju plaće. Štoviše, kako stoji u odgovoru kojeg nam je poslao Hrvoje Suk, službenik za informiranje Grada Osijeka, bruto plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika će se smanjiti, i to za gotovo dvije tisuće kuna.

"Izmjenama navedene Odluke koeficijent gradonačelnika se mijenja s 5,27 na 6,42, ali osnovica za obračun plaće je značajno manja odnosno s 5.108,84 kuna pada na 3.890 kuna", objašnjavaju iz Grada Osijeka.

Pokušali smo od Suka doznati i koliko će, nakon predloženih izmjena Odluke o pravima dužnosnika, iznositi neto plaće gradonačelnika Vrkića, te njegovih zamjenika Denisa Ambruša i Vladimira Hama. Ovu informaciju su nam iz Grada Osijeka međutim odlučili uskratiti, uz objašnjenje da se ne radi o javnom podatku.

Vrkiću plaća 313 kuna veća

Razlog zbog kojeg gradonačelnik Vrkić ne želi otkriti kolika će mu nakon izmjena koeficijenta biti neto plaća jasno je razvidan iz njegove imovinske kartice i izračuna oporbene liste Građanska opcija grada Osijeka (GOGO).

Prema Vrkićevoj imovinskoj kartici, neto plaća osječkog gradonačelnika na početku mandata u srpnju 2013. godine iznosila je 16.560,03 kune, odnosno 31.365,98 kuna bruto.

Prema izračunu GOGO-a, Vrkićeva neto plaća za siječanj 14.520,57 kuna, odnosno 24.600,36 kuna bruto. U veljači, nakon povećanja koeficijenata, Vrkićeva će bruto plaća, kako su izračunali u GOGO-u, iznositi 29.968,56 kuna, što je 16.874 kune neto.

Ispada tako da će se gradonačelniku Osijeka plaća s obzirom na onu koju je u imovinskoj kartici prijavio na početku mandata povećati za točno 313,97 kuna. Usprkos tvrdnjama iz Grada Osijeka da je odluka koja će u četvrtak biti prezentirana Gradskom vijeću u skladu s Vrkićevom željom da "dužnosnici Grada Osijeka nemaju financijsku korist" od ovih izmjena.

Pročitajte više