Oslobođeni novinar: Dok me ISIL oteo, sprijateljio sam se s hrvatskim zetom

Foto: ITV News/ Screenshot

OSLOBOĐENI francuski novinar Nicholas Henin, kojeg su zarobili pripadnici ISIL-a, otkrio je da je dijelio ćeliju s četvoricom muškaraca koje su islamisti brutalno smaknuli odrubivši im glave pred kamerama, piše Daily Mail.

Henin je nakon što su ga militanti zarobili u Siriji prošle godine devet mjeseci proveo zatvoren s Jamesom Foleyem, Stevenom Sotloffom, Davidom Hainesom i Allanom Henningom.

Oslobođen je u travnju, a progovorio je o bliskim odnosima koje je stvorio s muškarcima s kojima je bio u ćeliji.

"Nismo imali privatnosti, stalno smo bili zatvoreni zajedno. Jeli smo zajedno, spavali jedan uz drugog, razgovarali o nadama, željama i budućnosti", rekao je Henin za ITV.

Prijateljstvo s hrvatskim zetom Hainesom

U ćeliji su bila i dvojica zarobljenika koji su se pojavljivali u videima ISIL-a kojima su Zapadu slali prijeteće poruke. Najviše se zbližio s Alanom Henningom i Davidom Hainesom, hrvatskim zetom kojeg su ISIL-ovci ubili prije mjesec dana.

 "Haines se posvetio humanitarnom radu. Ti ljudi... Nevjerojatno je nemoralno da su ih ubili", rekao je Hanin koji još uvijek pati od trauma proizašlih iz zarobljeništva.

Taoci su u očaju prelazili na islam

Neke od tih trauma podijelio je s javnošću. Primjerice, soba u koju su ih militanti zarobili bila je toliko mala da su morali trčati na mjestu kako bi se razgibali, a neki taoci su se preobratili na islam vjerujući da će im to pomoći kod otmičara.

Pročitajte više