Osmaši o novim kriterijima upisa u srednje škole: Neki su za, neki protiv

Foto: Ilustracija

OD JESENI novi kriterij upisa u srednje škole je opći uspjeh od 5. do 8. razreda. U mnogim je školama jutros to bila glavna tema među osmašima.

"Režim se nije postrožio, nego je postao pravedniji. Dakle, način kako smo mi predložili, i nakon javne rasprave praktično usvojili dio primjedbi, je izuzetno pravedan, transparentan i daje bolji raspon svih učenika s maksimalnim brojem bodova", ocijenio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Promjenu, kojom je odzvonilo 'brušenju' ocjena samo u sedmom i osmom razredu, osmaši različito komentiraju. Evo što kažu u OŠ Antuna Mihanovića u Zagrebu.

"Krivo mi je, jer bih se potrudila više u 5. i 6. razredu", kaže Anamarija. "Smatram da se to trebalo pokrenuti od ovih petaša", rekla je Karla. "Mislim da je pošteno, jer se sad vidi trud i rad odlikaša", kaže Klara, dok njena kolegica Korina smatra suprotno: "Nije u redu, jer smo u tom vremenu ušli u pubertet i tad još nismo znali učiti. Nije u redu da su nam tako iz vedra neba to sad uveli". Dominik, pak, zaključuje: "Trebali su to sad dati četvrtašima. No, i ovako je u redu, jer većina nas je imala dobre ocjene u 5. i 6. razredu".

Ocjene su dosta dobro mjerilo znanja, kaže v.d. ravnateljice Beatrica Šurbek, no smatra da je promjena za buduće srednjoškolce mogla pričekati kako bi se svi pravovremeno pripremili.

"Imam srednjoškolku i studenta. Mislim da toliko stresa koliko smo u našem sustavu pripremili našoj djeci nije potrebno. U tom slučaju u stresu su i roditelji i djeca, a i učitelji, jer i njima je važno kakve će rezultate postići njihovi učenici", zaključila je Šurbek.

Od ove jeseni opći uspjeh u sva četiri razreda osnovne bit će izražen u dvije decimale, a u srednje škole prijavljivat će se i upisivati elektronički.

Pročitajte više