Osnivač "Svilenog puta", web stranice za preprodaju droge, kažnjen doživotnim zatvorom

Screenshot: YouTube

MUŠKARAC iz San Francisca koji je utemeljio zloglasno poznat portal za preprodaju droge i nazvao ga Silk Road (Put svile) u petak je osuđen na doživotnu kaznu zatvora nakon što je sutkinja prepoznala njegovu odgovornost za smrt najmanje šest ljudi, javlja AP.

Američka okružna sutkinja Katherine Forrest u obrazloženju presude kaže da je Ross Ulbricht kriminalac, iako atipičan jer ima dvije sveučilišne diplome, te odbacuje njegove pokušaje da poduhvat predstavi kao veliku "poduzetničku i životnu grešku".

"To je bilo pažljivo isplanirano životno djelo. To je bio vaš opus," rekla je. "Vi niste ništa bolja osoba od bilo kojeg dilera droge".



Forrest je dodala kako je oštra kazna neophodna kako bi se drugi odvratili od sličnih pokušaja i spoznali da postoje "krajnje ozbiljne posljedice". Sutkinja je naredila da se zapljeni 183 milijuna dolara koje je utržio 31-godišnji Ulbricht.

Muškarac je prije izricanja presude pokazao kajanje i rekao da je danas drugi čovjek koji po prirodi nije tašt ili gramzljiv.

"Ja sam u suštini uništio svoj život i slomio srca svakom članu svoje obitelji i svojim najbližim prijateljima," rekao je. "Ja nisam egoistični sociopat koji je pokušao izraziti neku unutarnju zloću. Ja volim slobodu."

Ulbricht je presudu dočekao stoički i iz sudnice izašao noseći fotografije ljudi koji su umrli od droga kupljenih putem Silk Roada, piše AP.

Pročitajte više