Ostojić krajem tjedna predstavlja analizu smjenskog rada u bolnicama

Foto: Arhiva

MINISTAR zdravlja objavit će do kraja ovoga tjedna analizu dvomjesečnog smjenskog rada bolnica, te predstaviti rješenja za klinike u kojima smjenski rad zbog manjka liječnika nije uspio zaživjeti, najavio je danas ministar Rajko Ostojić.

Dvomjesečna analiza pokazala je kako je smjenski rad u nekim ustanovama, poput pulske Opće bolnice, dobro rješenje koje je značajno smanjilo liste čekanja. S druge strane, na Klinici za kirurgiju riječkoga KBC-a, zbog nedostatka liječnika, smjenski rad nije zaživio, izjavio je Ostojić i najavio da će ovih dana biti predstavljeni naputci, analize i moguća rješenja.

Uoči okruglog stola o zdravstvenom turizmu, novinare je zanimalo kada će biti predstavljen master plan spajanja bolnica i racionalizacije bolničkog sustava, o kojemu bi ovoga mjeseca trebala početi javna rasprava.

"Master plan je gotov, dobili smo ga s mjesec dana zakašnjenja. Ovaj tjedan ga finaliziramo, a onda ćemo ga predstaviti javnosti", odgovorio je Ostojić.

Vezano uz katastrofalno stanje dječjeg onkološkog odjela u Klaićevoj bolnici, uvjeren je da će odjel biti obnovljen do kraja mandata ove Vlade.

"Kada master plan zaživi, uvjeren sam da ćemo naći sredstva da se djeci u Klaićevoj pruže adekvatni uvjeti. Razlog kašnjenja bila je građevinska dozvola bez koje nismo mogli krenuti u obnovu. Sada dozvolu imamo, a time i slobodnije ruke da krenemo u taj projekt", rekao je Ostojić podsjetivši da su od četiri dječja onkološka odjela u Hrvatskoj, čak dva obnovljena u posljednje dvije godine - u Rijeci i Splitu.

Upitan za zahtjeve veledrogerija da se povuče novi pravilnik o veleprodajnim maržama na lijekove, ministar odgovara da se čekaju iskustva iz Europe, te da će to pitanje biti riješeno u sljedećih mjesec dana. Pojašnjava da taj pravilnik ima prijelazno razdoblje od šest mjeseci, tako da se idućih pet mjeseci ništa ne mijenja.

No, to opovrgava predsjednik udruženja veledrogerija Jasminko Herceg. Ističe da je pravilnik stupio na snagu 30. siječnja ove godine, a predviđeno usklađivanje od šest mjeseci nitko od proizvođača ne poštuje. Proizvođači traže da se pravilnik primjenjuje odmah, jer im to ide u korist i izravno pogoduje stranim farmaceutskim kompanijama.

"Nigdje u Europi nije poznata ovakva praksa, pitamo se kome je to bilo u interesu", ističe predstavnik veledrogerija.

Pročitajte više