Ostojić prekinuo šutnju oko likvidacije Klice: Trebamo biti spremni na rat klanova

Foto: FAH

MINISTAR unutarnjih poslova Ranko Ostojić odlučio je danas prekinuti medijsku šutnju vezano uz likvidaciju Vinka Žuljevića Klice u Sesvetama u nedjelju ujutro. Za Dnevnik Nove Tv Ostojić je konstatirao kako je Hrvatska ipak sigurna zemlja u kojoj funkcioniraju policija i tajne službe, no kako se svakoj zemlji može dogoditi situacija poput teškoga ubojstva.

> Okružili ga motorima pa ga pogubili: Vinko Žuljević Klica ubijen u Sesvetama

Ostojić je kazao kako nijedna zemlja nije u potpunosti zaštićena od situacija poput teških ubojstva. Istaknuo je kako je Hrvatska srećom zemlja u kojoj je prošle godine zabilježen najmanji broj ubojstava u povijesti, njih 35.

"Ukoliko se ta brojka usporedi s godinama kada sam bio na čelu policije, a kada smo imali 101 ubojstvo godišnje, to je čak tri puta manje", komentira Ostojić.

Likvidacije stvaraju klimu nesigurnosti

Ipak, Ostojić dodaje i kako shvaća da ovako javne i medijski popraćene egzekucije mogu doprinijeti stvaranju subjektivnog osjećaja nesigurnosti kod građana. Izrazio je potpuno povjerenje u policiju i USKOK te naveo da je najbolji način da se spriječe eventualni novi događaji tog tipa uspješno razrješavanje ovoga slučaja.

Komentirajući mogućnost eskalacije nasilja i rata klanova u Hrvatskoj, Ostojić je kazao kako u zadnjih pet godina takvih događaja nije bilo, no kako za njih uvijek treba biti pripremljen.

Tajne službe ovo nisu mogle predvidjeti

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako su tajne službe jako teško mogle predvidjeti ovakvo nešto. S obzirom na činjenicu da je ubojstvo dio organiziranog kriminala, prevencija je tim teža.

Ostojić se osvrnuo i na pojavu širenja terorizma i terorističkih napada u susjednim zemljama.

"Podigli smo stupanj pripravnosti, a to su već treće mjere od terorističkog napada u Parizu. Balkanske rute krijumčarenja oružja i svega ostalo služi terorizmu, kao i aktivnosti skupina organiziranog kriminala tema su o kojoj želimo razgovarati, jer želimo pomoći susjedima u toj borbi", zaključio je Ostojić.

Podsjetimo, ove nedjelje u zagrebačkim Sesvetama došlo je do ubojstva. Više nepoznatih počinitelja usmrtilo je iz vatrenog oružja 57-godišnjeg umirovljenog časnika HVO-a Vinka Žuljevića Klicu. Klicu je nepoznat broj ljudi okružio motorima te ga prisilio da napusti vozilo. Nakon toga je izrešetan te ostavljen na cesti.

> Sve je bilo gotovo u par sekundi: Klica nije znao što mu se sprema

Pročitajte više