Ostojić se služi djecom kako bi srušio štrajk! "Nisu operirali dječaka, šaljemo im inspekciju!"

Foto: Antena Zagreb

OVAJ štrajk će možda biti apsurdan, ali uvjeren sam da ćemo kroz par dana pronaći rješenje, izjavio je jutros gostujući na Anteni Zagreb ministar zdravlja Rajko Ostojić. Pozvao je pacijente s kroničnim bolestima da se bez odgode upute liječniku. Bit ćete pregledani - poručuje ministar...

> Krenuo štrajk u bolnicama! "Strašno je da jedna medicinska sestra noću pazi na 30 beba!"

Štrajk liječnika i medicinskih sestara počeo je jutros u 7 sati. Ministar Ostojić rekao je da će prve podatke o odazivu i stanju u bolnicama imati iza 13 sati. O razlozima štrajka rekao je da su apsurdni i da bi štrajk mogao ući u povijest, jer se sindikati i poslodavac slažu. "Oko većine uvjeta mi se slažemo, a onaj osnovni - prekovremeni rad se mora platiti, on će se platiti i on se sada plaća", poručio je ministar.

Podsjetio je da svi liječnici obiteljske medicine, kao i sustav hitne pomoći normalno rade i pozvao pacijente.

"Svi oni koji imate, nažalost, ne daj Bože, tešku bolest i morate ići u bolnicu - slobodno otiđite. Bit ćete pregledani. "Kada je riječ o specijalističkim pregledima, na koje se dugo čeka, ministar je poručio: "Svi koji imaju magnetsku rezonancu, koju su danas dogovorili, slobodno otiđite u zagrebačke bolnice, uvjeren san da će napraviti".

Plaće liječnika su dva do triputa veće nego u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj!

Točne podatke o odazivu imat će poslijepodne, kaže. Tada će se utvrditi gdje su 'uska grla', gdje bi se mogle povećati liste čekanja i tu će se, kaže ministar, angažirati privatne klinike. O plaćama liječnika rekao je da su dva do tri puta manje nego u Njemačkoj, ali dva do tri puta veće nego primjerice u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.


"A kada usporedite s policijom, obranom, s profesorima u srednjoj školi, na fakultetima koji su također završili fakultete, ona je 30 posto viša. Je li to dovoljno? Ne znam. Ali to su činjenice".

Komentirajući slučaj devetogodišnjaka iz Vinkovaca kojem je jučer otkazana operacija zbog priprema za štrajk, Ostojić je kazao da je inspekcija već poslana. "Dječak je trebao biti jučer operiran, otkazali su i poslali smo inspekciju. To je nedopustivo. Štrajk je legitimno pravo, ali od danas ne od jučer".

Već u petak nastavljamo sindikalni dijalog rekao je Ostojić i ponovio da je povodom štrajka Ministarstvo uvelo 24-satno dežurstvo na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi pitajtenas@miz.hr te je pozvao građane da izvijeste o mogućim slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu.

Loading...

Pročitajte više