Ostojić u Rijeci otvorio hospicij: Važno je na jednom mjestu dobiti sveukupnu medicinsku njegu

Foto: Tea Čimaš/Cropix

U RIJECI je otvorena Ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb "Hospicij Marija Krucifiksa Kozulić". Osnivač je Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači su Grad Rijeka i Primorsko goranska županija.

Potrebe za hospicijima i palijativnom skrbi u Hrvatskoj će rasti jer smo u europskom vrhu po broju stanovnika starijih od 65 godina, te nažalost po broju bolesnika s kroničnim nezaraznim bolestima i karcinomima. "Uspjeli smo u u prvoj godini mandata napraviti veći dio posla što smo planirali za četiri godine", istaknuo je resorni ministar Rajko Ostojić koji je uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, o.d. župana Vidoja Vujića i riječkog nadbiskupa Ivana Devčića prisustvovao otvorenju.

"Ponosan sam da smo već ove godine uspjeli formirati čak njih pet. Dakle, pored Novog Marofa, Knina, Duge Rese, u mrežu će u veljači u Sveti Rafael, u dogovoru s biskupom Škvorčevićem i sada naravno hospicij u Rijeci", kazao je Ostojić.

Ističe kako su hospicij i palijativna skrb - borba za život.

"Ekstremno je važno da na jednom mjestu dobiju sveukupnu njegu i medicinskih sestara i liječnika, časnih sestara, duhovnika, psihologa, fizioterapeuta. To je naprosto civilizacijski pomak u 21. stoljeću. Svi mi obični ljudi i ja sam običan čovjek, imamo jedan luksuz da možemo stariti. Naravno, sa starenjem dolazi cijeli niz kroničnih nezaraznih bolesti i to je naprosto jedan civilizacijski pomak", rekao je ministar zdravlja. Hospicij u veljači ulazi u državnu zdravstvenu mrežu.

Riječka nadbiskupija dala je na raspolaganje te rekonstruirala i uredila prostor na adresi Tizianova 15, uloživši oko 8,5 milijuna kuna, PGŽ i Grad Rijeka sudjelovali su u nabavci opreme Hospicija sa po milijun kuna.

Hospicij je površine 1200 četvornih metara, kapaciteta 14 do 15 kreveta. Ova je vrsta skrbi za oboljele od neizlječive bolesti besplatna, a ostvaruje se prema preporuci izabranog liječnika opće prakse.

Pročitajte više