Ostojić vjeruje da na Split Prideu neće biti nereda, ugostiteljima zabranili staklene predmete na stolovima

"VJERUJEM da se na Gay Paradi u Splitu neće dogoditi ono što se dogodilo prošle godine", izjavio je danas ministar policije Ranko Ostojić, a koliko će silno osiguranje koštati za ministra nije bilo predmet razgovora.

"Kažem vam najjednostavniju stvar - demokracija, zaštita ljudskih prava i situacija u kojoj se treba provoditi zakon, u svakom slučaju to ne može biti predmet razgovora što se financija tiče, to je nešto što ja moram reći i na taj način ćemo i ubuduće postupati", rekao je Ostojić.

Na upit koliko će policajaca osiguravati povorku, kratko je odgovorio. "Sigurno je da će biti dovoljno, a koliko će biti policajaca, određuje policija", kratko je rekao ministar, koji je još jednom ponovio kako dolazi na splitski Pride.

Dodao je i kako se ne boji sudjelovanja u paradi jer ne očekuje nerede. "Na tu paradu idem s vjerom da se u Splitu neće dogoditi ono što se dogodilo prošle godine. Pozivam sve da poštuju demokraciju, ljudska prava i prava na različitost. Razlog zašto idem je da se ne dogodi nasilje i vjerujem da Split to neće napraviti", istaknuo je Ostojić.

"Ugostitelji neće moći imati čaše i pepeljare i bilo što stakleno na stolovima i njima se neće moći koristiti za vrijeme prolaska povorke"

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić rekao nam je kako su ugostitelji na Rivi dobili naputke o ponašanju za vrijeme Pridea. "Ugostitelji neće moći imati čaše i pepeljare i bilo što stakleno na stolovima i njima se neće moći koristiti za vrijeme prolaska povorke", rekao je Tolušić.

O ostalim organizacijskim planovima policije za osiguranje parade Tolušić nije želio govoriti, tek je dodao kako će do kraja tjedna biti organizirana konferencija za novinare na kojoj će se dati svi odgovori.

Građanska inicijativa traži odštetu za Gay Pride

Građanski stožer za obranu Rive pokrenuo je peticiju među privatnim ugostiteljima koji drže kafiće na Rivi. Skupljaju potpise koje će poslati splitskom gradonačelniku Željku Kerumu i ministru poduzetništva Gordanu Marasu.

"Mi smo ministru podruzetništva i obrta dostavili još jedan popratni dopis. Naime, ministar bi u ovako teškoj situaciji pogotovo morao brinuti o poduzetnicima i obrtnicima, a naime radi se o tome da su i prošle godine, ne samo ugostitelji, nego i svi poslovni subjekti na širem potezu trase prošlogodišnje Gay parade pretrpjeli znatne poslovne štete", rekao nam je predsjednik Građanske inicijative Stjepan Lozo.

Štete koje su se pojavile i koje se mogu dokumentirati i prošle su godine bile goleme, ali preko njih su sve državne službe prešle kao preko 'kolateralne štete', kaže Lozo.

"Ona će se sakupljati do završetka događaja. Danas su upućeni dopisi kao upozorenje koji imaju pravnu težinu, tako da će sve štete koje nastanu, teretiti hrvatsku Vladu i organizatore", istaknuo je Lozo.Traže da se promijeni ruta parade jer zbog uklanjanja staklenih predmeta sa stolova, toga dana neće moći normalno raditi.

Potpise će skupljati do završetka događaja, odnosno do utvrđivanja svih pojedinačnih šteta po poslovnim subjektima, navela je Građanska inicijativa koja se u dopisu ministru Gordanu Marasu, protivi lanjskoj ruti Split Pridea.

Pročitajte više