Ostojićevo stanje i dalje teško, ali malo bolje: Skinut je s dijalize i pri svijesti je

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i dalje je u teškom stanju, ali su liječnici optimistični jer se situacija svakodnevno blago poboljšava.

Kako doznaje Index, tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana ministrovo zdravstveno stanje blago je krenulo na bolje - više nema temperaturu, skinut je s dijalize i ponovno je pri svijesti.

"Zdravstveno stanje potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića je u daljnjem blagom poboljšanju. Nastavljaju se postupci intenzivnog liječenja. O eventualnim promjenama stanja  javnost će biti pravodobno izvještena", tek su kratko danas izvijestili iz Vlade.

Ministar Varga: Posljednji pokazatelji stanja ministra Ostojića bude optimizam

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas u Krapinskim Toplicama u vezi sa zdravstvenim stanjem potpredsjednika Vlade Ranka Ostojića da posljednji pokazatelji bude dobre znakove i optimizam za izlječenje.

Ministar Varga objasnio je da posljednji biokemijski nalazi u vezi s disanjem i srcem upućuju na poboljšanje stanja.

Kako je rekao, šef konzilija dr. Vladimir Gašparović stalno ga izvještava o ministrovu stanju, a on koristi svaku priliku da ga posjeti.


Na novinarsko pitanje kad je posljednji put bio u posjetu odgovorio je u nedjelju navečer.

Bitka za život

Potpredsjednik Vlade Ostojić već se četvrti dan bori protiv sepse. Prvih je dana bio bez svijesti i priključen na aparate, no kako neslužbeno doznajemo, stanje je danas malo bolje, koliko može biti u ovoj situaciji.

Također doznajemo da su premijer Zoran Milanović kao i ministar zdravlja Siniša Varga neprekidno informirani o tijeku zdravstvenog stanja Ranka Ostojića.

Ostojić je sepsu dobio zbog apscesa - gnojne upale koja mu se razvila na vratu. Ovo nije prvi put da se ministar muči s ovakvim problemom, ali je situacija znatno gora nego prije dvije godine kad je zbog apscesa na stražnjici također dobio sepsu.

Sepsa, u narodu poznata i kao "trovanje krvi", teško je zdravstveno stanje uzrokovano sustavnim upalnim odgovorom tijela na infekciju. Najčešći uzročnici sepse su bakterije.

Gram-negativne bakterije uzrokuju 50 posto slučajeva septičnog šoka. Oko 50-60 posto pacijenata sa septičkim šokom umire.

Simptomi sepse su obično nespecifični i uključuju vrućicu, drhtanje i konstitucijske simptome umora, malaksalosti, anksioznosti ili zbunjenosti.

Teška sepsa i septički šok mogu simultano zahvatiti nekoliko organa, što rezultira problemima s plućima (akutni respiratorni distres sindrom), zatajenjem bubrega, zatajenjem jetre, a u težim slučajevima i zatajenjem srca.


 

Pročitajte više