Otkazani Pride u fokusu Europe: "Srbija je propustila veliku šansu, država je kapitulirala pred huliganima!"

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

SRBIJA je ispustila šansu da se pokaže kao motor promocije ljudskih i manjinskih prava na čitavom zapadnom Balkanu, izjavio je specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju i zapadni Balkan Jelko Kacin na konferenciji za novinare održanoj povodom odluke srbijanskih vlasti da zabrane Paradu ponosa, koja je bila zakazana za danas, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji su pored Kacina sudjelovali i šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport, švedska ministrica za europske poslove Brigita Ohlsson, Robert Hardh iz organizacije za zaštitu ljudskih prava iz Švedske i član EP iz Nizozemske Marije Kornelissen, koji su trebali sudjelovati u Prideu.

Jelko Kacin je naveo da su svi jučerašnji  nagovještaji ukazivali da će Pridea biti, zbog čega je on i došao u Beograd, ali da je sinoć po dolasku bio iznenađen negativnom odlukom.

Također, podsjetio je sve prisutne na izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića iz listopada prošle godine, u kojoj je Nikolić rekao kako "iduće godine neće biti nikakvog opravdanja za neodržavanje Parade ponosa u Srbiji".

"Rekao bih da se rekonstruirana Vlada vrlo brzo uhodala i da govori jednim jezikom. Nažalost, konsenzus je postignut za 'NE', a ne za 'DA' Paradi i promociji manjinskih prava“, rekao je Kacin.

Ovoga nema nigdje u EU


Specijalni izvjestitelj europskog Parlamenta istakao je da mu je čudno to što se srpska Vlada odlučila da za ovakvu odluku traži opravdanje u sigurnosnim razlozima.

"To nećete čuti nigdje u EU", rekao je Kacin.

Kacin je istakao da zabrana djeluje ponižavajuće u procesu  otvaranja pregovora Poglavlja 23, koje se odnosi na vladavinu prava i dodao "pravo na javno okupljanje nije omogućeno građanima Srbije i time Srbija nije prošla jedan izuzetno vidljiv test nezavisnosti institucija".

"Srbija je ispustila šansu da se pokaže kao motor promocije ljudskih i manjinskih prava na čitavom zapadnom Balkanu, a takav motor je čitavoj regiji potreban", zaključio je Kacin.

Švedska ministrica za europske poslove Brigita Ohlsson navela je da je razočarana zbog odluke da se Parada ponosa ne održi već treću godinu zaredom: "Srbija mora poštivati ljudska prava kako bi se pridružila EU".

Nijedna vlada ne može birati koga da voli, nitko nema prava da kaže koja nadanja i očekivanja trebamo imati i nijedan homofob ne smije to uništiti na ulicama“, rekla je Ohlsson.

Vladavina prava

Izražavajući svoje razočarenje zbog zabrane Pride-a, Davenport je obavijestio sve prisutne u Medija centru da je i europski komesar za proširenje Štefan Fuele  izdao priopćenje u kome je naveo da žali što je Parada zabranjena.

"Vlada treba poduzeti korake kako bi se prava na okupljanja osigurala u budućnosti", istakao je Davenport i dodao:

"EU i Europska komisija će nastaviti raditi sa Srbijom, s Vladom i s civilnim društvom da bi se stvorilo okruženje tolerancije i jednakih prava bez obzira na spol, rasno ili nacionalno porijeklo, seksualnu orijentaciju, na fizičku sposobnost i godine".

Predstavnica EP iz Nizozemske Marije Kornelissen, obraćajući se pripadnicima LGBT zajednice i komentirajući sinoćnju spontanu Paradu ponosa, rekla je: "Vi ste moji heroji".

"Smatram da možete biti jako ponosni na ono što ste učinili prošlog tjedna, kao i na vašu ponoćnu šetnju. Ta šetnja ima jako veliku simboličku vrijednost, da huligani ipak nisu pobijedili“, rekla je Kornelissen.

Beograđani podržavaju Vladu Srbije

Upitan da prokomentira izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da Vlada zabranom Parade ponosa nije kapitulirala pred huliganima, Robert Hardh je rekao da "ono čemu smo mi svjedoci, još jednom je ništa drugo do kapitulacija u vođenju države".

"Srpski lideri su propustili da osiguraju osnovna ljudska prava".

Beograđani danas nisu željeli komentirati otkazivanje Parade ponosa, a odgovori onih malobrojnih koji su ipak pristali komentirati su uglavnom podržavali odluku Vlade.

"Ja sam u principu protiv, ali ne samo zbog obrazloženja Vlade, već i zbog obitelji kojoj nas priroda uči", rekla je jedna građanka.

Pročitajte više