Otkrivamo - Slučaj Belje: Kako je Todoriću u džepu ostalo 790 milijuna kuna!

HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) do sada je izgubila samo jedan sudski spor, protiv Liburnije. I sada spor u kojemu se spominje Agrokor Ivice Todorića. Naime, Visoki Upravni sud poništio je rješenje Hanfe te slučaj Belja vratio na početak. Agrokor, odlučio je sud, ipak ne mora isplatiti 790 milijuna kuna dioničarima za preuzimanje preostalih dionica Belja.

Samodol u tjedan dana udario na Tipurića, Škegru i Todorića

No, o čemu je zapravo riječ? Bitka Hanfe i Agrokora započela je još prošle godine. Ante Samodol, tadašnji čelnik Hanfe, nekoliko mjeseci prije nego što će biti smijenjen krenuo je u svojevrsnu "čistku" te počeo kažnjavati ljude koji su bili miljenici HDZ-ove, ali i ove vlasti.

Samodol je krajem rujna najprije krenuo na bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića objavivši na službenim stranicama Hanfe pravi krimić o tome kako Tipurić na neposredan način u posljednjih šest godina kontrolira tvrtku Dalekovod i to preko svojih partnera i tvrtki koje su zajedničkim i tajnim djelovanjem kontrolirali poslovanje Dalekovoda.

Samo par dana kasnije Hanfa je opet šokirala hrvatsku javnost kada je objavila da na godinu dana zabranjuje rad Quaestus Investa, fonda Borislava Škegre.

No, pravi stampedo na Samodola krenuo je tri dana kasnije, točnije 6. listopada kada je u jeku priče o Agrokorovom preuzimanju slovenskog Mercatora objavljeno na službenim stranicama Hanfe o događajima iz 2007. godine i preuzimanju Belja od strane Agrokora. Hanfa je objavila da Agrokor Ivice Todorića nije radio po zakonu odnosno da nisu, iako su morali, objavili ponudu za preuzimanje cjelokupnog društva. Prema toj odluci, Agrokor je morao u roku od 60 dana objaviti ponudu za preuzimanje cjelokupnog društva Belje, odnosno za preuzimanje 32 posto dionica na burzi, što je Todorića trebalo koštati oko 790 milijuna kuna! 

Samodolu se prijetilo


"Nikad kao kod zadnjih rješenja nije bilo pokušaja utjecaja da se određena rješenja i odluke ne donesu. Koristili su se svi mogući kanali utjecaja, od mojih kolega i prijatelja do nekih državnih dužnosnika. Kad nije išlo, u jednom aktualnom slučaju, prije tri tjedna, dobio sam ozbiljnu prijetnju o kojoj trenutno ne mogu govoriti. Tu se tek očekuju određeni postupci. Zato i jest sada dignuta medijska halabuka, kada su shvatili što su napravili. Pokušava me se osobno diskreditirati, pri čemu se ne biraju sredstva. Ali mene ništa tako ne motivira kao mržnja koju svim silama pokušavaju pretvoriti u predrasude o meni. Uostalom, vidimo se u EU",  izjavio je Samodol u ekskluzivnom razgovoru za Index koji smo objavili u listopadu prošle godine. Bio je u strahu, prijetilo mu se.

Iza tri sporne odluke Hanfe tražili su se osobni, financijski, politički, izborni i ini motivi, no najviše prašine valjalo se upravo zbog Agrokora koji je najavio žalbu na rješenje Hanfe.

Samodol nije još dugo nakon toga preživio na čelu Hanfe. Iako je njegov odlazak bio pod krinkom toga da mu istječe mandat i da se neće više kandidirati, sasvim je jasno zbog čega je otišao.

U Banske dvore stigla je nova vlast, a među prvim izjavama potpredsjednika Vlade Radimira Čačića bila je ona da je interes Agrokora ujedno i interes Hrvatske. U veljači ove godine uključio se Ustavni sud koji je privremeno odgodio izvršenje rješenja te sve prebacio na Visoki upravni sud. Upravni sud u petak je vratio postupak protiv Agrokora na početak.

Sud u Osijeku odbio Agrokor

No, što je zapravo sporno? Hanfa se pozivala na skupštinu Belja, a u zapisniku je jasno naznačeno da se na toj Skupštini nije odlučivalo o tome da se Agrokoru prema Zakonu odobri stjecanje dionica s pravom glasa Belja, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. 


Agrokor je preko Trgovačkog suda u Osijeku podnio tužbu u kojoj je tražio da se ta Glavna skupština poništi kako bi Hanfa ostala bez argumenata!

Točnije, Agrokor je tražio ništetnost odluka glavne skupštine "o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica" i  "odluke o potpunom isključenju prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica". Taj zahtjev odbio je Trgovački sud u Osijeku 22. prosinca 2010. godine, a konačno je odbijen u svibnju 2011. godine od strane Visokog trgovačkog suda RH-a.

Već tada stvar je bila jasna, a to je da je Agrokor napravio previd te da mora platiti gotovo 800 milijuna kuna.

Na kraju je sporan jedan zapisnik?

No, kako je onda Agrokor dobio prvu i vrlo bitnu rundu na Upravnom sudu?  Upravni sud prihvatio je u svom obrazloženju kao glavni argument da Agrokor nije bio u stanju sudjelovati u postupku kod Hanfe na primjeren način. Sporan je jedan zapisnik koji Hanfa nije dostavila sudu.

"U konkretnom slučaju tuženo je tijelo trebalo postupiti po Zakonu prema kojem je propisano da službena osoba mora omogućiti stranci izjašnjavanje o svim okolnostima i činjenicama koje su iznesene u postupku", stoji u obrazloženju odluke. Upravni sud zapravo je našao jedini mogući izlaz iz ove politički neugodne situacije, a to je da cijeli slučaj vrati Hanfi bez da je dao konačni pravorijek.

"Traže usmenu raspravu, no na Hanfi je da odluči"

Da je tome tako dokazuje i sljedeća rečenica iz obrazloženja:


"Budući da se radi o složenoj i od kapitalnog značaja upravnoj stvari, kojom se rješava sudbina ne samo tužitelja, već tvrtke Belje i njenih radnika ovaj sud smatra da je tuženo tijelo (Hanfa) svakako trebalo uvažiti prijedlog tužitelja (Agrokora) i odrediti usmenu raspravu", navodi se u obrazloženju Suda.

Sud tako traži od Hanfe da održi usmenu raspravu na kojoj bi bili saslušani svjedoci.

Što će Hanfa učiniti u borbi protiv Todorića ostaje sada upitno. No, da bi se odgovorilo na to pitanje treba se vratiti na početak teksta i zapitati se zbog čega je zapravo Samodol morao otići? 

Kako je Linić dobio Hanfu

Dat ćemo vam neke natuknice za odgovor. Na četvrtoj sjednici Vlade Zorana Milanovića, Hanfa je stavljena pod ingerenciju Ministarstva financija koje vodi Slavko Linić. Sve do tada Hanfa je bila "neovisan" regulator.

Hanfa je osim zbog Agrokora na sudu izgubila jedino zbog slučaja Liburnija, i to prije mjesec dana.

Naime, u lipnju ove godine  poništeno je Hanfino rješenje iz lipnja 2009. o obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela (LRH) za grad Opatiju, općine Matulji, Mošćenička Draga i Lovran te trgovačko društvo Nova Liburnija. Linićev angažman oko Liburnije godinama je vrlo dobro poznat.

"Rješenje Ante Samodola u opatijskom slučaju je kriminalni akt. Treba govoriti o krivcima, a jedini krivac za ovu situaciju je Ante Samodol!", rekao je prije godinu i pol dana tadašnji oporbeni zastupnik, a današnji ministar financija Slavko Linić

Pročitajte više