Otkrivamo: Isplaćeno im 40 milijuna u 6 godina, uhljebi iz HNB-a imali su povlaštene kamate na kredite

Foto: Hina

HRVATSKA NARODNA BANKA (HNB) od 2009. godine pa do danas isplatila je malo više od 40 milijuna kuna svojim zaposlenicima kroz subvencije za stambene kredite! Naime, i danas 322 zaposlenika HNB-a zahvaljujući milijunima središnje banke u Hrvata nije osjetilo krizu sa stambenim kreditima jer ih subvencionira HNB!

> Otkrivamo: HBOR je javnim novcem povlašteno kreditirao vlastite zaposlenike

> U kunama, s 3 posto kamate: Hrvatska je sa 71 milijun kuna kreditirala 166 stanova uhljeba iz HBOR-a

Ove će godine  HNB platiti 5,5 milijuna kuna za stambene kredite svojih zaposlenika

Informacija o subvencijama službeno nam je potvrđena iz središta HNB-a, a kažu nam kako su prošle godine isplatili 5,7 milijuna kuna, a ove će godine na ime subvencija na stambene kredite svojim zaposlenicima isplatiti 5,5 milijuna.

Konkretno to znači da su zaposlenici, sve do 2012. godine, mogli uzeti bilo kakav kredit s bilo kakvom kamatom, a HNB im je kroz subvencije omogućavao da one budu ili 3 posto ili 4,5 posto. Visina kamate ovisila je o godini uzimanja kredita.

Tako su djelatnici HNB-a jedni od rijetkih uz one iz HBOR-a koji nisu osjetili krizu oko kamata i stambenih kredita.

Naime, istražujući imovinsku karticu Dubravke Dolenc, sada već smijenjene zamjenice ravnatelja Agencija za zaštitu osobnih podataka došli smo do saznanja kako je HBOR tijekom sedamnaest godina svojim zaposlenicima za potrebe rješavanja stambenog pitanja odobrio 166 kredita u ukupnom iznosu od 71 milijun kuna! Iako HBOR nije banka tako se ponašao u želji da svojim zaposlenicima omogući povlaštene stambene kredite u kunama.

Do 2012. godine u HNB su imali pravo na subvencije

Istražujući državne institucije došli smo i do saznanja kako povoljne stambene kredite imaju i zaposlenici HNB-a, središnje banke koja kontrolira rad svih banaka u RH. Točnije, HNB svojim zaposlenicima ne odobrava stambene kredite ali su sve do 2012. godine imali pravo na subvencije.

"Slijedom dotad preuzetih ugovornih obveza, a u skladu s Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenika Hrvatske narodne banke, HNB isplaćuje subvenciju u visini razlike između kamatne stope koju utvrđuje poslovna banka i kamatne stope od 3 posto za kredite odobrene do 30.6.2009., odnosno do 4,5 posto za kredite odobrene od 1.7.2009. U 2014. za subvenciju kamate isplaćeno je 5,7 milijuna kuna, a za ovu godinu u tu svrhu očekuje se isplata 5,5 milijuna kuna", kažu nam iz HNB-a dodajući da je do prosinca 2014. subvenciju koristilo 322 zaposlenika HNB-a. 

Stambeni kredit se mogao uzeti nakon dvije godine rada

Uvidom u izvješća HNB-a od 2009. godine do danas za subvencije svojim zaposlenicima isplaćeno je malo više od 40 milijuna kuna kako bi zaposlenici HNB-a imali povoljnu kamatu za stambene kredite.

Za razliku od HBOR-a koji je izdavao kredite, HNB je imao niz kriterija da njihovi zaposlenici koriste subvencije što je propisano posebnim pravilnikom.


"Zaposlenik mora raditi u HNB-u najmanje dvije godine, nekretnina ne smije biti udaljena više od 50 km od mjesta rada i zaposlenik mora ostati raditi u HNB-u najmanje četiri godine od dana sklapanja ugovora o rješavanju stambene potrebe",neki su od bitnih uvjeta iz pravilniku o korištenju subvencija. U slučaju jednostranog otkaza ugovora o radu s HNB-om prije isteka navedenog roka zaposlenik je obvezan vratiti iznos subvencije.

Polovica zaposlenika uzela stambeni kredit

U vrijeme kada su ukinute subvencije na stambene kredite početkom 2012. godine u HNB je radilo 624 zaposlenika. Isto tako šef monetarne vlasti u Hrvatskoj od 2000. godine do polovice 2012. godine bio je guverner Željko Rohatinski.

Guverner Rohatinski osim što je svojedobno bio jedan od najpopularnijih političara, poznat je i po politici rastrošnosti unutar HNB-a. Tako je guverner trošio na svoje zaposlenike gotovo 38 milijuna kuna godišnje plus plaće koje u prosjeku iznose gotovo 10 tisuća kuna. Rohatinski je plaćao teretane po pola milijuna kuna godišnje, kao i upotrebu bazena, a tu su bile i subvencije te ostale nagrade.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je da  nema informacija o stambenima kreditima u HNB-u niti o bilo kakvim špekulacijama vezano za HNB i kredite zaposlenicima.

 > ZNATE LI ZA SLIČAN PRIMJER JAVLJAJTE NAM NA MAIL uhljebi@index.hr

Pročitajte više