Otkrivamo: Udrugu Hrabro dijete opet istražuje odvjetništvo u Slavonskom Brodu

Foto: Boris Šćitar/Pixsell, Index

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu, kako doznaje Index, ponovno provodi izvide nad Udrugom Hrabro dijete iz Nove Gradiške.

Nakon što smo prvi otkrili malverzacije Udruge Hrabro dijete koja je nezakonito trošila novac prikupljen za liječenje Nore Šitum te zadržalo novac prikupljen za Enu Šarac, Ministarstvo socijalne politike i mladih je najoštrije osudilo takvo postupanje Udruge i pozvalo DORH da istraži slučaj.

Ubrzo nakon toga stigao nam je odgovor iz Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

"U vezi Vašeg upita obavještavam Vas da nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu provodi izvide te je zatražilo od nadležne Policijske uprave prikupljanje potrebnih obavijesti", stoji u odgovoru zamjenice županijske državne odvjetnice Ljiljane Valinčić za Index.

Budući da je Udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške, svi sudski postupci koje su Đana Atanasovski i Ivica Šitum roditelji pokrenuli protiv njih vodili su se na lokalnoj razini, odnosno na sudovima u Slavonskom Brodu.

ŽDO Slavonski Brod već istraživalo Udrugu i odbacilo sve optužbe

Podsjetimo i kako je Udrugu Hrabro dijete već istraživalo Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu, koje je odbacilo sve optužbe protiv dotične Udruge.

Nakon što je Ministarstvo financija prije godinu i pol utvrdilo nepravilnosti i zlouporabe u radu Udruge Hrabro dijete slučaj su proslijedili DORH-u.

Na konkretan upit što je s tim iz ŽDO u Slavonskom Brodu samo su odgovorili Indexu da su 30. travnja 2014. odbacili kaznenu prijavu Đane Atanasovske i Ivice Šituma protiv predsjednice Udruge Jasminke Žužić.

"Odluka u predmetu je donijeta nakon provedenih izvida tijekom kojih je Ministarstvo financija provelo proračunski nadzor zakonitosti i namjenskog trošenja sredstava, a Ministarstvo socijalne politike i mladih je obavilo upravni nadzor u Uredu državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji (Ispostava Nova Gradiška) te inspekcijski nadzor nad radom Udruge.

Rješenje o odbačaju kaznene prijave je donijeto budući da nema osnovane sumnje da bi predsjednica udruge J. Ž. počinila prijavljena kaznena djela u situaciji kada je, nakon što je organizirala humanitarnu akciju za prikupljanje novca za liječenje maloljetnog djeteta u inozemstvu i uplatila dio prikupljenog novca u tu svrhu te nakon što je dijete kao korisnik akcije preminulo, preostali prikupljeni novac zadržala na računu udruge.

Kako spornu situaciju kome pripada ostatak novca prikupljen s točno određenom svrhom nakon smrti korisnika ne rješava niti Zakon o humanitarnoj pomoći, a niti sudovi nemaju isto stajalište u smislu primjene odredaba Zakona o nasljeđivanju u takvom slučaju, tako nema niti osnovane sumnje da bi zadržavanjem novca na računu udruge nakana predsjednice udruge bila stjecanje protupravne imovinske koristi za udrugu, na štetu roditelja", stoji u odgovoru DORH-a.

"Zgražamo se činjenicom da će isto odvjetništvo i Mirela Šmital opet voditi slučaj"

Nevjerojatna je činjenica da ista institucija koja je već ranije provodila istragu nad Udrugom Hrabro dijete i odbacila sve optužbe protiv njih, sad ponovno vodi istragu i to samo nakon što je javnost konačno saznala kako se trošio novac prikupljen za Noru Šitum te kako su 65.000 kuna primili od građana za Enu Šarac, ali joj ga nikad nisu isplatili, o čemu je opširno prvi izvijestio upravo Index.

"Zgražamo se činjenicom da će isto odvjetništvo i Mirela Šmital opet voditi slučaj i ponovno provoditi istragu iako su već otprije imali sve dokumente na uvid ili su ih morali imati. Prije dvije godine nisu odradili posao kako treba stoga molimo gospodina Cvitana da osobno nadgleda ovaj slučaj kako bi se postigla pravda. Treba dodati i kako je ŽDO u Slavonskom Brodu samo prepisalo rješenje Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Čekali su tri dana nakon objave rješenja suda, a koje je bilo na našu štetu i onda su prepisali rješenje i na taj način su odbačene sve optužbe protiv Udruge Hrabro dijete", rekao je za Index Ivica Šitum.

Norini roditelji Đana Atanasovski i Ivica Šitum stoga traže da slučaj preuzme netko iz Zagreba jer ističu kako poslije svega što se događalo sumnjaju u rad ŽDO u Slavonskom Brodu.

 
 
 
 

Pročitajte više