Otkrivamo kako se izvukao suvlasnik One2Playa: Pokušao utjecati na svjedoke, "pokajao" se nakon tri mjeseca, izbrisali mu 35 prekršaja!

Foto: Ronald Goršić / Cropix

NIZ OLAKOTNIH okolnosti omogućio je Dejanu Maćešiću, 43-godišnjem suvlasniku tvrtke One2Play, da se izvuče sa samo dvije godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je usmrtio 23-godišnjeg Sinišu Smiljanića.

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Renata Pražetina Kaleb bila je blaga jer je Maćešić obiteljski čovjek, jer mu je psihičko stanje narušeno, jer je priznao krivnju i iskreno se pokajao, jer ranije nije imao problema sa zakonom... Toliko blaga da mu je "odrezala" kaznu godinu dana manju od minimalne.

Nakon nesreće ga pustili da ode kući, uhićen tek 36 sati kasnije!

Izricanje vrlo "labave" nepravomoćne presude Maćešiću nije ometeno ni činjenicom da je čitav postupak od početka krajnje mutan. Maćešić tako nakon nesreće koju je izazvao pijan u 2 sata ujutro, prošavši kroz crveno svjetlo, uopće nije uhićen. Policija ga je pustila da ode kući.

Čitav taj dan, subotu 7. srpnja, Maćešić je proveo na slobodi. O tome svjedoči zabilješka koju je sačinio policijski službenik Marinko Božić, a koji je tek 8. srpnja, u nedjelju poslijepodne, u 14:15 sati, po usmenom nalogu šefa smjene, uhitio Maćešića u njegovu domu.

Informacija je to koja javnosti do sada nije bila dostupna. Iz medijskih izvještaja o nesreći se, naime, iščitava da je Maćešić priveden na triježnjenje odmah nakon što je izazvao sudar, te da je nakon toga odveden u pritvor iz kojega je u kolovozu pušten uz jamčevinu od 800.000 kuna.

Maćešićev "prijatelj" zvao svjedoka na kavu!

Prava je istina, međutim, da je Maćešić 36 sati nakon nesreće proveo na slobodi, i u tom je razdoblju slobodno mogao pokušati utjecati na svjedoke. A da je pokušaja utjecaja na svjedoke u ovom slučaju bilo, jasno je iz iskaza jednog od pet očevidaca koji su ustvrdili da je Maćešić skrivio nesreću tako što je prošao kroz crveno svjetlo.

Zamjenici općinske državne odvjetnice Silvije Lončar svjedok (podaci poznati redakciji) je kazao da ga je, prije nego što je dao iskaz, nazvala nepoznata muška osoba. "Predstavio se kao prijatelj vozača i pitao me da li se možemo naći na kavi prije mog iskaza. Govorio je da je tom vozaču jako teško, no ja sam to kategorički odbio i nakon toga me više nije zvao", ispričao je svjedok.

Pokajao se, a najprije je krivnju pokušavao svaliti na mladića kojeg je ubio

Također treba spomenuti da je Maćešić krivnju za nesreću priznao tek 10. listopada, tri mjeseca nakon nesreće, na ročištu na koje obitelj ubijenog Siniše, kao ni njihov odvjetnik Veljko Miljević, uopće nisu bili pozvani. Priznao je krivnju tek kada je shvatio da se nikako drugačije ne može izvući. Prije toga je Maćešić pred zamjenicom općinske državne odvjetnice Julijom Petrov tvrdio da nije kriv.

Također, u odgovoru na optužnicu kojeg je podnio preko svog odvjetnika Borisa Vinčića, Maćešić je pokušao osporiti vjerodostojnost svjedoka čiji su ga iskazi teretili, te insinuirati da je krivac za nesreću upravo poginuli 23-godišnjak Siniša Smiljanić.

"Sasvim je realno moguća i zapravo ničim nije izuzeta varijanta događanja po kojoj je pokojni motociklist uletio u križanje prije nego što je za njega bilo odista upaljeno zeleno svijetlo, dok je okrivljenik to učinio u trenutku kada je za njegov prava kretanja došlo do promjene svjetala sa zelenog na žuto", navodi se, između ostalog, u odgovoru na optužnicu.

Nije imao problema sa zakonom?! 35 prometnih prekršaja, dvije pravomoćne presude!

Za kraj, treba reći i kako nije sasvim jasno odakle je sutkinja izvukla konstrukciju da Maćešić nije ranije imao problema sa zakonom. U evidenciji prekršaja MUP-a, naime, stoji da je Maćešić u razdoblju od 2000. do 2012. godine čak 35 puta evidentiran kao počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Deset puta je Maćešić uhvaćen u prebrzoj vožnji, dva puta je vozio pijan, dva puta je zaustavljen zbog nepoštivanja prometnih znakova, jednom nije uopće želio stati na zahtjev policije... Također, dva puta je pravomoćno osuđen zbog prometnih prekršaja, i to zbog nepostupanja po prometnom znaku i prekoračenja dozvoljene brzine.

"Sve navedeno ukazuje da se radi o izuzetno bezobzirnom vozaču, sklonom učestalom i kontinuiranom kršenju prometnih pravila uslijed kojeg je ponašanja u konkretnom slučaju skrivio tešku prometnu nesreću koja je za posljedicu imala smrt jedne osobe", pisao je DORH u zahtjevu za određivanje pritvora.

Svemu tome usprkos, Dejan Maćešić će, prema nepravomoćnoj presudi, u zatvoru provesti tek dvije godine. A već za pet godina moći će ponovo sjesti za volan.

Pročitajte više