Ovako je izgledao prosvjed na Trgu: Antifašistima vikali da ih "treba spaliti u u Auschwitzu"

Foto: Dario Dalmacija/Index, Marko Prpić/Pixsell, Hina
Video: Dario Dalmacija/Index, Hina

NEKOLIKO STOTINA antifašista prosvjedovalo je u subotu oko sat vremena na središnjem zagrebačkom trgu s transparentom "Ujedinjeni protiv fašizma", protiveći se namjeri A-HSP-a da na tom mjestu održi okupljanje pod nazivom "Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga", koje im je ranije zabranio MUP uz obrazloženje da bi to moglo uznemiriti veći broj građana.

Iz policije je priopćeno da je privedeno pet A-HSP-ovaca u dobi od 50, 52, 68 i 52 godine i to zbog namjere održavanja zabranjenog javnog okupljanja. Na Trgu bana Jelačića, priopćila je PU zagrebačka, između 12 i 13 privedene su dvije osobe u dobi od 28 i 35 godina koje su sudjelovale na neprijavljenom antifašističkom prosvjedu. Naknadno je, oko 14 sati, na Trgu privedena još jedna osoba zbog kršenja javnog reda i mira.

Priveden Keleminec

Članovi ekstremnog A-HSP-a umjesto postrojavanja svoje stranačke vojske na Trgu bana Jelačića cijeli scenarij namjeravali su održati ispred groba Ante Starčevića u Šestinama, no ni to im nije u potpunosti uspjelo jer im se nije pojavilo stranačko vodstvo. Postrojili su se samo ispred crkve, i vrlo brzo napustili područje.

 


 

Zoran Mareković, jedan od 15-ak članova koji su došli u Šestine i, kako kaže, "zapovjednik stranačkih snaga" rekao je novinarima da su navodno uhićene četiri osobe, ali da to ne može potvrditi, no misli da su uhitili predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca.

"Naša vojska nema oružje, ovo je poluvojna formacija, i sada idemo kod naših prijatelja branitelja u Savsku. Solidarni smo s njima i branit ćemo ih ako ih netko odluči napasti", rekao je Mareković nakon propalog postrojavanja.

"Nismo ustaše nego domoljubi"

Komentirajući prosvjed antifašista na Trgu, Mareković je kazao: "Ako mogu paradirati homoseksualci, onda mogu i oni. To je isti cirkus". Tvrdi da A-HSP-ovci "nisu ustaše, nego branitelji i domoljubi koji vole Hrvatsku više od lijevih i desnih".

Prema policijskim informacijama privedeno je najmanje pet osoba, a neslužbeno se doznaje da je među njima i Keleminec. Zasad nije poznato zbog čega su odvedeni u službene prostorije i kojim skupinama pripadaju.

"Policija nad nama radi teror iako smo legalna stranka", komentirao član A-HSP-a Đuro Markuš privođenje stranačkog šefa Keleminca, kojeg je policija pokupila dok je bio na putu prema groblju u Šestinama.

Otišli k šatordžijama

Umjesto davanja prisege u Šestinama, članovi A-HSP-a odlučili su otići podržati šatordžije koji više od četiri mjeseca prosvjeduju u šatoru.

Iako se stranačka vojska A-HSP-a nije pojavila na trgu jer im je ministar unutarnjih poslova zabranio okupljanje, tamo su oko podneva došli antifašisti koji su razvili transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", zapjevali Bandiera Rossu i uzvikivali antifašističke parole.

Policija je bila vidljiva na čitavom trgu, a između prosvjednika i građana napravila je tampon zonu. Nekolicina građana prosvjednicima je dovikivala uvredljive poruke. "Treba vas spaliti u Auschwitzu", poručio je prosvjednicima jedan od prolaznika. 

Među prosvjednicima na Trgu bili su i poznati aktivisti poput Vilija Matule, Zorana Pusića i Urše Raukar.

Ostojić ustašama zabranio skup

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je najavljeni prosvjed ekstremne Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP), zakazan za subotu u središtu Zagreba, uz obrazloženje da bi javno okupljanje uz postrojavanje i davanje prisege moglo uznemiriti veći broj građana, no ta je stranka priopćila da će se u subotu svejedno pojaviti na Trgu.

Ministar Ostojić izjavio je u četvrtak novinarima da tog prosvjeda neće biti jer je u suprotnosti sa svim temeljnim vrijednostima. "Stranačku vojsku ne možete postrojavati na Trgu bana Jelačića", rekao je Ostojić novinarima.

Dražen Keleminec, predsjednik te neparlamentarne stranke najavio je ranije taj prosvjed pred Prkršajnim sudom u Koprivnici, gdje je sa stranačkim suradnicima otpjevao ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana".

Ta stranka priopćila je u četvrtak da je legalno i u zakonskom roku prijavila skup, poručivši ministru da u subotu "može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje". Dodaje da je na istom trgu prošlu subotu ministar dozvolio okupljanje ljevičarima.

Tijek događaja

> Točno u podne: Antifašisti protiv ustaša na Trgu bana Jelačića

13:40 Kako doznajemo, najmanje sedam osoba je privedeno. Petero iz Šestina, među njima je i Keleminec, čelni čovjek A-HSP-a te dvije osobe koje su bile na Trgu bana Jelačića.

13:15 Nekolicina pravaša koji su se okupili najavili su da idu dati podršku šatorašima

13:12 Policija je s jednom maricom kod groblja u Šestinama, gdje se okupio mali broj pravaša koji su se postrojili ispred crkve u Šestinama. Rekli su nam kako je policija privela Keleminca.

12:40 Prosvjednici pjevaju Bandiera Rosa, drže transparent i dalje, dok ih nekolicina prolaznika vrijeđa. Netko je i viknuo "Za dom spremni", ali policija nije reagirala.

12:20 Razvili su transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", ima ih par stotina, okružila ih je policija, jer im prolaznici dobacuju svašta

12:10 Pravaši su najavili da će se postrojiti ali u Šestinama na groblju

11:52 Zasad na Trgu nema pripadnika A-HSP-a, dok je antifašista stiglo više desetaka, policija ih trenutno legitimira

11:45 Na Trgu se nalazi najmanje pet marica

Pročitajte više